Hotărârea Parlamentului prin care a fost instituită stare de urgență pentru perioada 1 aprilie-30 mai a fost declarată neconstituțională. Curtea Constituțională s-a pronunțat astăzi, 28 aprilie, după ce a examinat și a admis parțial sesizările depuse de către deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca și Octavian Țîcu, transmite IPN.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, menționează că atât procedura de înaintare a propunerii de declarare a stării de urgență, cât și procedura de înregistrare și votare în Parlament a inițiativei au avut loc cu încălcarea flagrantă a prevederilor constituționale, precum și a jurisprudenței Curții în materia atribuțiilor și împuternicirilor Guvernului demisionar. Deși propunerea de a declara stare de urgență urmează să vină din partea Guvernului sau a președintelui, în calitate de autor al proiectului votat de Parlament a fost un grup de deputați.
Și deputatul Octavian Țîcu menționează că hotărârea Parlamentului din 31 martie nu a respectat etapele procedurii de legiferare. Parlamentul și-a asumat o atribuție care nu-i aparține, autorii inițiativei fiind trei deputați – Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski și Alla Dolința. O altă critică în susținerea neconstituționalității hotărârii Parlamentului se prezintă și faptul că aceasta nu conține măsurile urgente care urmează să a fi luate de către Comisiei pentru Situații Excepționale, fapt ce contravine Constituției și Legii privind regimul stării de urgență, de asediu și de război.
În urma deliberărilor, Curtea a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului prin care a fost instituită starea de urgență. Curtea a declarat inadmisibile însă sesizările în partea referitoarea la hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgență.
Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. În cauza respectivă, judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată.