Hipertonicii fac faţă cu greu căldurii
https://www.ipn.md/index.php/ro/hipertonicii-fac-fata-cu-greu-caldurii-7967_976475.html
La sfârşit de săptămână patru persoane au făcut insolaţie şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. În total, săptămâna trecută au solicitat autor medical de urgenţă aproape 5 mii de persoane. Starea de sănătate a peste 1 mie dintre aceştia s-a agravat brusc, iar 170 au acuzat tensiune arterială ridicată, a raportat şeful Direcţiei sănătăţii, Mihai Moldovanu, în şedinţa operativă de luni, 6 iulie, de la Primăria Chişinău, transmite Info-Prim Neo.
Pentru a evita cazurile de insolaţie şi problemele legate de tensiune, medicul-şef al capitalei recomandă populaţiei să se abţină de la expunerea la soare în orele de vârf (între 11.00 şi 16.00) , să utilizeze minimum doi litri de apă pe zi, în situaţia când aflarea la aer în orele de vârf este o necesitate, să-şi protejeze capul cu umbrele sau pălării, să poarte haine de culoare deschisă şi puţin mai largi.
În caz de insolaţie, persoana trebuie mutată întru-un spaţiu răcoros, unde să nu fie sub acţiunea directă a razelor solare. Se stropeşte cu apă răcorită, nu foarte rece, sau se şterge cu un burete umezit, pentru a scădea temperatura corpului. Se aplică gheaţă pe locurile unde la suprafaţa tegumentului se văd vase de sânge.
În fiecare centru medical este amenajat un loc pentru cei care doresc să-şi măsoare tensiunea arterială. Pacienţii, la fel, pot beneficia şi de apă potabilă gratuită, a spus Mihai Moldovanu.
Organizaţia mondială a sănătăţii (OMS) atenţionează despre consecinţele expunerii la soare între orele 11.00 şi 16.00. Potrivit specialiştilor, doar 10 minute de aflare la soare în această perioadă poate genera cancer de piele sau extinderea transformarea tumorilor din benigne în maligne.