logo

HelpAge insistă pe eliminarea restricției care vizează izolarea impusă persoanelor cu vârsta peste 63 ani


https://www.ipn.md/index.php/ro/helpage-insista-pe-eliminarea-restrictiei-care-vizeaza-izolarea-impusa-8004_1076859.html

HelpAge International Moldova insistă pe eliminarea restricției care vizează izolarea impusă persoanelor cu vârsta peste 63 ani, întrucât o consideră ca fiind discriminatorie. Potrivit Cristinei Railean, coordonatoare Politici și Advocacy în cadrul HelpAge International Moldova, măsura poate fi reformulată ca recomandare pentru persoanele de orice vârstă. În opinia sa, interdicția pusă doar persoanelor cu vârsta de peste 63 de ani ridică foarte multe întrebări juridice și poate crea un precedent periculos în Republica Moldova, de încălcare a drepturilor fundamentale ale persoanelor vârstnice, iar persoanele de până la 63 de ani pot considera că această măsură nu se referă la ele și că nu sunt în pericol de a contacta noul tip de coronavirus. Opinia a fost exprimată la dezbaterile publice: „Este sau nu discriminatorie măsura de izolare impusă persoanelor cu vârsta peste 63 ani”, organizate de HelpAge International Moldova.

Potrivit Cristinei Railean, oamenii sunt obișnuiți să vadă persoanele vârstnice doar ca beneficiari de asistență socială. Totuși, persoanele vârstnice nu trebuie percepute ca un grup vulnerabil, pasiv și inactiv în cadrul societății. Toate măsurile care sunt luate în contextul COVID-19 trebuie să fie luate de la premisa faptului că persoanele vârstnice au un rol important în viața societății, chiar și în contextul urgențelor se sănătate publică..

În anul 2019, menționează Cristina Railean, din totalul persoanelor angajate în câmpul muncii, 9,3% erau vârstnici. Fiecare al patrulea vârstnic angajat este ocupat în cadrul serviciilor sociale, preponderent în cadrul serviciilor sociale prestate de stat precum: administrație publică, învățământ, sănătate, asistență socială, agricultură. „Nu putem să contestăm ponderea și valoarea acestui grup în ceea ce privește dezvoltarea societății și beneficiile pe care poate să le aducă anume în contextual urgențelor de sănătate publică. Să ne schimbăm un pic percepția, să nu vedem vârstnicii ca beneficiari de asistență socială, dar ca un grup care aduce o pondere considerabilă vieții sociale”. Ea a adăugat că vârstnicii sunt văzuți ca un grup omogen, ceea ce nu este corect, deoarece ei pot fi diferențiați pe criterii ce țin de: starea de sănătate, vârstă, gen, religie sau autopercepția stării de sănătate.

Coordonatoarea HelpAge International relatează că există anumite precondiții medicale pentru dezvoltarea unei forme mai grave de COVID-19 și acestea sunt răspândite nu doar în cazul persoanelor vârstnice, dar și în cazul altor categorii de vârstă. Datele statistice arată că rata de prevalență a bolilor cronice sporește odată cu vârsta, iar menționarea vârstei de 63 de ani în Republica Moldova, care este vârsta standard de pensionare, sau 65 sau 70 de ani care este menționată de alte state, este o vârstă arbitrară, deoarece pericolul de infectare persistă inclusiv în cazul persoanelor care nu au 63 de ani. Cristina Railean spune că rata de prevalență a bolilor cornice sporește odată cu vârsta și totuși mesajul autorităților în acest sens trebuie să fie comun pentru toate categoriile de vârstă, deoarece oamenii nu sunt motivați să-și schimbe comportamentul, dacă nu sunt vizați personal în mesajele autorităților.

„Măsura de izolare este impusă persoanelor de la 63 de ani, iar mesajele autorităților sunt că persoanele cu vârsta de peste 63 de ani sunt mai expuse riscului de infectare și evoluție gravă a bolii. Însă mesajul trebuie adresat tuturor categoriilor de vârstă, pentru că toți trebuie să se protejeze pe ei și pe ceilalți. Mesajul bazat pe criteriul de vârstă, menționarea unei vârste arbitrare poate să crească și distanța între generații și să ducă la stigmatizare”, a menționat Cristina Railean.

Dezbaterile publice au fost organizate în cadrul proiectului „Integrarea îmbătrânirii active în politicile publice în Republica Moldova”, implementat de HelpAge International și Platforma pentru Îmbătrânire Activă, cu suportul Fundației Est-Europene, în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.