logo

Guvernul trebuie să fie ales prin concurs, politician


https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-trebuie-sa-fie-ales-prin-concurs-politician-7965_1004201.html

Noul Guvern al Republicii Moldova trebuie să fie ales printr-un concurs public. Moldova are nevoie de un guvern tehnocrat, deschis şi transparent. De această părere este vicepreşedintele Mişcării Social Politice a Romilor, Ion Duminică, expusă în cadrul dezbaterii publice „Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale partidelor extraparlamentare în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea ”, organizate de agenţia de presă IPN.

Politicianul a declarat că actualmente cultura politică în societatea moldovenească este bazată nu pe principii şi valori transparente, ci pe interese obscure. „Alianţa s-a format în restaurante, nu s-a format printr-un proces de negocieri deschis, desfăşurat împreună cu societatea civilă şi alte partide politice. Guvernul trebuie să fie format pe criterii profesioniste, nu pe criterii politice. Am intrat în această criză, deoarece persoanele care se află la conducerea unui şir de ministere, dar şi în Parlament, nu şi-au îndeplinit atribuţiile pentru că n u cunosc această meserie de politician. Guvernul care se formează pe  ascuns, pe calea unor negocieri de interese, fără aportul societăţii civile, nu va reprezinta interesul poporului. Nu am avut niciodată un Guvern tehnocrat. Acum este nevoie să fie format un nou Guvern printr-un concurs public”, a spus Ion Duminică.

Vicepreşedintele Mişcării Social Politice a Romilor a spus că soluţiile din ieşirea acestei crizei nu sunt alegerile anticipate, ci doar un premier ales deschis. „Trebuie să formăm un Guvern capabil să activeze pe calea integrării europene”, a menţionat politicianul.

Potrivit lui Ion Duminică, cultura politică a electoratului din Republica Moldova este foarte joasă. „De aceea partidele care ajung la putere pe baza acestui vot electoral au un comportament negativ. Eu sper că peste 5 ani, peste 10 ani cultura politică se va schimba şi, când vor veni campaniile electorale, oamenii nu vor mai întreba ce le vor da politicienii în schimbul votului. Trebuie să fie schimbată atitudinea aceasta de cerşetor a electoratului şi astfel se va schimba şi calitatea puterii şi va fi ales politicianul după criterii profesioniste, nu după ce a dat”, a spus Ion Duminică.

Dezbaterea „Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale partidelor extraparlamentare în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea ” este a 14-a din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de Agenţia de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de către Fundaţia „Hanns Seidel”.