logo

Guvernul susține denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor CSI


https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-sustine-denuntarea-conventiei-cu-privire-la-adunarea-interparlamentara-7965_1097874.html

Guvernul a avizat proiectul de lege care prevede denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente, încheiată la Minsk, la 26 mai 1995, transmite IPN.

Ruslan Bolbocean, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a declarat că Republica Moldova a semnat Convenția menționată la 23 octombrie 1997, aceasta intrând în vigoare pe 2 iunie 1998.

„După consultarea președintelui Republicii Moldova și a reprezentanților Guvernului, Parlamentul Republicii Moldova a venit cu propunerea de a denunța tratatul menționat”, a precizat Ruslan Bolbocean, menționând contextul regional actual cauzat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

„Urmare a analizei impactului politic pe plan intern, la nivel bilateral, regional și multilateral în raport cu denunțarea Convenției vizate nu au fost identificate consecințe negative. De asemenea, nu au fost identificate nici consecințe în raport cu alte părți la tratat și cu părțile terțe. Mai mult decât atât, se menționează că pentru Republica Moldova platforma în cauză nu și-a atins scopul, și anume de a soluționa probleme reale cu care se confruntă statul nostru pe parcursul ultimelor decenii, de exemplu conflictul transnistrean”, se menționează în proiect.

Proiectul de lege pentru denunțarea Convenției cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente urmează să fie aprobat și în Parlament.