logo

Guvernul solicită revizuirea contractului cu FMI în contextul războiului din Ucraina


https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-solicita-revizuirea-contractului-cu-fmi-in-contextul-razboiului-7966_1088411.html

Guvernul solicită revizuirea contractului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), așa ca acesta să reflecte noul context economic și să asigure creșterea semnificativă a finanțării din partea partenerilor externi, în special sub formă de suport bugetar direct nerambursabil. Declarația a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița într-o conferință de presă comună cu șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, transmite IPN.

Potrivit premierului, în această săptămână, împreună cu misiunea FMI condusă de Ruben Atoyan, este desfășurat un proces de evaluare a consecințelor economice pentru Republica Moldova ale războiului din Ucraina. Evaluarea este necesară pentru gestionarea riscurilor și implicațiilor bugetare necesare. Deocamdată este agreată necesitatea finanțării adiționale, dar sumele urmează să fie precizate.

Natalia Gavrilița a mai spus că războiul din Ucraina și sancțiunile economice impuse Federației Ruse au consecințe complexe asupra economiei globale, fiind afectată inclusiv Republica Moldova. Totuși, indicatorii macro-economici țării sunt puternici, iar bugetul are un grad de rezervă și flexibilitate. Gestionarea economică corectă din ultimele luni permite Moldovei să solicite doar o revizuire a programului și nu finanțare de urgență.

În actualul context economic, Guvernul se va concentra în continuare pe susținerea populației pentru a face față crizei prețurilor, pe măsuri de eficiență energetică și mecanisme țintite de suport în contextul volatilității pe piața energetică, dar și măsuri de asigurare a siguranței alimentare.

Șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan, a remarcat că Programul cu FMI, intrat în vigoare în decembrie anul trecut, oferă un mecanism de siguranță suplimentar la actuala criză. Totodată, FMI și alți parteneri internaționali sunt pregătiți să susțină Moldova cu finanțare suplimentară. „Suntem încrezători că suportul suplimentar din partea FMI și altor parteneri va ajuta Moldova să diminueze impactul crizei asupra cetățenilor și asupra economiei și să ajute la asistarea refugiaților din Ucraina”, a spus Ruben Atoyan.

Moldova a intrat pe o poziție puternică în această situație dificilă, inclusiv cu o datorie externă foarte redusă, fapt important, a remarcat  Ruben Atoyan. Țara are rezerve bugetare înalte acumulate în conturile Guvernului, care oferă mult spațiu de manevră și rezerve ce pot facilita ajustările pe partea externă. Sistemul bancar e robust. Toate acestea vor permite crearea unui pachet puternic de politici pentru a diminua impactul crizei.