logo

Guvernul se eschivează de la soluţionarea dezastrului creat de el însuşi la Banca de Economii


https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-se-eschiveaza-de-la-solutionarea-dezastrului-creat-de-el-insusi-la-banc-7542_1065102.html

Declaraţia Partidului Popular din Republica Moldova


În contextul evenimentelor care au loc la Banca de Economii a Republicii Moldova și la aeroportul Chișinău, Partidul Popular sensibilizează opinia publică locală și internațională despre situația alarmantă în domeniul administrării și deetatizării proprietății publice a statutului.

Deciziile Guvernului de a nu participa la emisia suplimentară de acțiuni în capitalul Băncii de Economii din 29 august curent și de a da în concesiune aeroportul Chișinău au provocat o stare de panică în societate și comunitatea oamenilor de afaceri. Acest pas demonstrează lipsa de responsabilitate, nedorința și incapacitatea totală a instituțiilor statutului de a gestiona și a proteja proprietățile statutului.

Atît în cazul Băncii de Economii cît și în cazul aeroportului Chișinău, întreprinderi cu capital majoritar de stat, și care sunt în serviciul cetățenilor Republicii Moldova, Guvernul încearcă, prin metode ilegale, să realizeze vînzarea acestora la prețuri derizorii unor proprietari camuflați. În consecință, vor avea de suferit cei peste un milion de deponenți ai Bancii de Economii și toți cetățenii Republicii Moldova care vin și pleacă prin aeroportul Chișinău.

Banca de Economii este unica bancă de stat care deservește cele mai impunătoare fonduri și programe sociale de stat. Costul programelor sociale incluse în bugetul asigurărilor sociale de stat constituie peste 10 miliarde lei, fondul de pensionare destinat celor peste 600 mii de pensionari - peste 7 miliarde lei, peste 25 de mii de beneficiari ai ajutorului social și  cei peste  100 de mii de funcționari publici. În acestă ordine de idei, Partidul Popular califică decizia Guvernului de a renunța la unica bancă de stat, care de facto este banca poporului, ca un act de trădare față de cetățenii Republicii Moldova, care au contribuit la dezvoltarea economico-socială a țării noastre.

La moment, Guvernul, în calitatea sa de acționar majoritar și administrator al proprietății publice, gestionează un patrimoniu care reprezintă 175 de întreprinderi și societăți pe acțiuni în valoare de peste 10 miliarde lei.

Pornind de la faptul că Guvernul este obligat prin lege să asigure o buna gestionare a întreprinderilor de stat prin realizarea măsurilor de prognozare, planificare, sporire a atractivității și supraveghere, Partidul Popular face apel către coducătorii instituțiilor de stat, responsabile de buna gestionarea a întreprinderilor de stat și ale societăților de acțiuni cu capital majoritar de stat, să se pătrundă de responsabilitate și devotament față de cetățeni și să nu participe la realizarea unor scheme frauduloase în defavoarea cetățenilor și a imaginii Republicii Moldova.

Partidul Popular, se solidarizează cu cei peste un milion de cetățenii ai Republicii Moldova, și cere persoanelor cu funcții de răspundere din instituțiile statutului să-și onoreze cu demnitate jurămîntul depus la momentul investirii lor în funcție și să nu admită decizii în detrimentul cetățenilor și ale statutului.