logo

Guvernul respinge informațiile despre vânzarea terenurilor agricole către străini


https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-respinge-informatiile-despre-vanzarea-terenurilor-agricole-catre-strain-7966_1107656.html

Prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean a declarat sâmbătă, 28 septembrie, că „o nouă minciună prinde turații – legată de pământurile noastre”. Recean afirmă că Moldova va obține, în procesul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, ceea ce corespunde intereselor sale naționale, transmite IPN. 

„Ne vom asigura că pământurile noastre nu vor fi vândute străinilor. În UE există numeroase state care au, chiar și în prezent, restricții asupra vânzării terenurilor către străini. Vom proceda la fel și noi”, a subliniat prim-ministrul Recean.

Reacția oficialului vine după ce mai mulți politicieni pro-ruși au comentat o declarație a ambasadorului UE în Moldova, Jānis Mažeiks. În cadrul unei emisiuni televizate acesta a vorbit despre libera circulație a capitalului în UE, care permite cetățenilor statelor membre să cumpere terenuri în orice alt stat membru.

În special, este vorba de fostul președinte a R. Moldova, Igor Dodon, oligarhul fugar Ilan Șor și candidatul la funcția de președinte, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo. Aceștia au spus că „Moldova va fi vândută pe bucăți” și că „scopul referendumului privind aderarea la UE este de a permite străinilor să cumpere terenuri moldovenești”. 

Stoianoglo a declarat chiar că, împreună cu echipa sa, ar fi pregătit și un program extins „pentru stabilizarea și modernizarea agriculturii moldovenești”.

Expertul WatchDog, Andrei Curăraru, explică faptul că, în contextul integrării europene, vânzarea terenurilor agricole către străini nu se face automat sau forțat.Diferite țări care au aderat la Uniunea Europeană, cum ar fi România, Ungaria, Polonia, Letonia și Croația, au negociat condiții stricte pentru a proteja fermierii locali.

De exemplu, în România, timp de 7 ani după aderare, a fost interzisă complet vânzarea terenurilor către străini, iar ulterior au fost impuse reguli precum rezidența și activitatea agricolă pe termen lung. Curăraru subliniază că Moldova, la rândul său, va negocia propriile condiții și nu va fi forțată să vândă terenuri străinilor dacă nu este în interesul național.