Guvernul promite să sporească accesul antreprenorilor la finanţare
https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-promite-sa-sporeasca-accesul-antreprenorilor-la-finantare-7966_960086.html
Guvernul va solicita modificarea legislaţiei în vigoare pentru a oferi organizaţiilor de microfinanţare şansa de a activa în aceleaşi condiţii preferenţiale pe care le au băncile comerciale, la acordarea de credite pentru antreprenori.
Aceste intenţii au fost formulate, săptămâna curentă, atât de ministrul Finanţelor, Mihai Pop, cât şi de cel al Economiei şi Comerţului, Valeriu Lazăr, care au fost unanimi în ideea că în prezent mai există probleme privind accesul antreprenorilor la finanţare.
Potrivit lui Mihai Pop, autorităţile au propus modificarea prevederilor legislaţiei în vigoare care să permită organizaţiilor de microfinanţare formarea fondurilor de risc. Pentru împrumuturile care vor date pentru o perioadă de 2-3 ani, organizaţiile vor fi scutite de 50 la sută din plata impozitului pe venit, iar pentru impozite de peste 3 ani, scutirile la acest impozit vor fi totale.
Mai mult ca atât, susţin reprezentanţii Guvernului, pentru a spori interesul agenţilor economici, vor fi operate modificări legislative privind scutirea persoanelor juridice care creditează alte persoane juridice pe un termen de 3 ani şi mai mult, de impozitarea dobânzii la creditele acordate.
De asemenea, este prevăzută şi o modificare a legislaţiei fiscale care să scutească agenţii economici de plata unor cote din impozitul pe venit, în raport cu investiţiile efectuate. Astfel, investiţiile de 50 mil. USD vor conduce la scutirea în totalitate a agentului economic de plata impozitului pe venit.
Valeriu Lazăr a spus, la rândul său, că MEC va depune eforturi pentru majorarea numărului de instituţii de garantare a împrumuturilor bancare luate de antreprenori, în lipsa de gaj propriu. De asemenea, ministrul a spus că este examinat un amendament la Codul fiscal care propune acelaşi tratament fiscal pentru organizaţiile de microfinanţare şi băncile comerciale.