Guvernul Norvegiei a donat R. Moldova jumătate de milion de dolari pentru depăşirea consecinţelor secetei
https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-norvegiei-a-donat-r-moldova-jumatate-de-milion-de-dolari-pentru-depasir-7966_968331.html
Guvernul Norvegiei a oferit R. Moldova 546 mii USD pentru depăşirea consecinţelor secetei din vara trecută în cadrul proiectului ONU ”Acordarea asistenţei de urgenţă şi a asistenţei tehnice în depăşirea crizei secetei în Moldova”, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al organizaţiei.
Potrivit lui Dag M. Halvorsen, asistentul directorului general adjunct al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei, în conformitate cu solicitarea Guvernului R. Moldova, contribuţia Norvegiei va fi utilizata pentru procurarea şi distribuirea seminţelor de porumb pentru cele mai vulnerabile familii care au fost afectate de seceta din vara trecută. Oficialul norvegian şi-a exprimat speranţa că donaţia va contribui la îmbunătăţirea nivelului de trai a populaţiei din localităţile rurale şi la asigurarea securităţii lor alimentare.
Asistenţa oferită pentru producerea porumbului va putea asigura securitatea alimentară pentru 25-30 mii de familii social vulnerabile din Moldova. Totodată, peste 20 mii de familii social vulnerabile din 15 raioane vor beneficia de aproximativ 9 tone de nutreţ pentru animale pe parcursul lunilor ianuarie-februarie curent.
Proiectul ONU „Acordarea asistenţei de urgenţă şi a asistenţei tehnice în depăşirea crizei secetei în Moldova” a fost lansat în septembrie 2007 şi va fi implementat pe parcursul a şase luni, bugetul total disponibil fiind estimat la 8 mln USD. Până în prezent, 20,5 mii familii de fermieri au beneficiat din partea ONU de pachete formate din seminţe, îngrăşăminte şi combustibil si 9,4 mii 400 de beneficiari au primit deja nutreţ pentru animale.
Proiectul se desfăşoară cu susţinerea financiară a Comisiei Europene prin intermediul Directoratului General pentru Asistenţă Umanitara (ECHO), Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA), Agenţiei Austriei pentru Dezvoltare (ADA), Guvernului Norvegiei, Guvernului Italiei, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).