Guvernul lansează consultările publice privind elaborarea Planului de acţiuni privind implementare a PND
https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-lanseaza-consultarile-publice-privind-elaborarea-planului-de-actiuni-pr-7966_966601.html
Cea de-a doua etapă a consultărilor publice privind elaborarea Planului Naţional de Dezvoltare (PND) a R. Moldova pentru anii 2008-2011 va avea loc în perioada septembrie-noiembrie şi vizează elaborarea Planului de Acţiuni, ce va prevedea costuri concrete pentru fiecare prioritate inclusă în proiectul de strategie.
La discuţiile publice, locul şi data de desfăşurare a cărora vor fi anunţate în viitorul apropiat, Guvernul îşi propune sa invite la experţi şi specialişti din diferite domenii ale societăţii civile, reprezentanţi ai administraţiei publice, mediile academice, businessmani şi parteneri de dezvoltare.
Dacă la prima etapă a discuţiilor publice, desfăşurate în toate regiunile R. Moldova acum câteva luni, la elaborarea proiectului de strategie a PND, Guvernul şi-a propus să răspundă la întrebarea „Ce” trebuie să includă principalul document de planificare strategică a R. Moldova, atunci în urma etapei a doua executivul îşi propune să formuleze costurile şi modalităţile de finanţare ale PND.
Totodată, este preconizată desfăşurarea unei ample campanii de promovare a PND în mass-media: emisiuni TV, radio, materiale informative în presă. Totodată, informaţii ample vor fi prezentate şi pe pagina electronică www.pnd.md sau www.scers.md.
În cadrul primei etape a consultărilor publice au fost desfăşurate 25 de discuţii publice în 11 oraşe şi localităţi din ţară, inclusiv municipiile Chişinău şi Bălţi. La discuţii, la care au avut acces toţi doritorii, au participat peste 1500 de persoane din 27 raioane. În rezultat, societatea civilă a înaintat Guvernului circa 100 de propuneri şi sugestii ce ţin de îmbunătăţirea şi completarea PND. O parte din aceste propuneri au fost acceptate şi vor fi incluse în varianta finală a documentului.
Proiectul de strategie PND urmează să fie finalizat şi aprobat de Guvern către 15 octombrie curent, după care va fi transmis Parlamentului spre aprobare. Planul de acţiuni va fi aprobat doar de Guvern. Finalizarea elaborării PND va fi consemnată prin organizarea unui For Naţional, la care va fi totalizat întregul proces de elaborare a PND.
Planul Naţional de Dezvoltare (PND) este o continuare logică a reformelor începute de Strategia de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei (SCERS) şi Planul de Acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană, a căror perioadă de realizare expiră la sfârşitul anului 2007 şi, respectiv, la începutul anului 2008.
Ţinând cont de experienţa anilor precedenţi, când au fost trasate mai multe obiective decât ar fi fost posibil să fie acoperite cu resurse financiare, executivul a identificat o listă mai restrânsă de priorităţi, cinci la număr: Consolidarea unui stat democratic modern bazat pe principiul supremaţiei legii; Reglementarea conflictului transnistrean şi reintegrarea ţări; Sporirea competitivităţii economiei naţionale; Dezvoltarea resurselor umane, creşterea gradului de ocupare şi promovarea incluziunii sociale şi Dezvoltarea regională.