logo

Guvernul e acuzat că aplică „practica struţului” ca răspuns la apelurile societăţii civile


https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-e-acuzat-ca-aplica-practica-strutului-ca-raspuns-la-apelurile-societati-7967_1015937.html

Guvernul nu este prea receptiv la recomandările şi solicitările care vin din partea organizaţiilor neguvernamentale. Constatările au fost făcute într-o conferinţă de presă la IPN, în care mai multe organizaţii ale societăţii civile au făcut un apel repetat de modificare a procedurii selectare şi numire în funcţie a judecătorilor la Curtea Constituţională.

„Din păcate, este o practică obişnuită din ultimii doi ani. Şi anterior nu a fost mult mai bine. Este practica struţului care îşi bagă capul în nisip de fiecare dată când societatea civilă semnalează anumite abateri, anumite situaţii de conflict. Ei preferă să tacă şi noi încercăm de fiecare dată să obţinem un răspuns în această privinţă”, a spus Olesea Stamate, preşedintele Asociaţiei pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă.

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, sugerează Guvernului să spună tranşant dacă nu-şi doreşte ca lucrurile să se schimbe spre bine. Or, pe parcursul timpului, Guvernul a tot menţionat că pledează pentru cele mai bune practici europene, dar nu a reacţionat la propunerea societăţii civile privind selectarea judecătorilor constituţionali, care are la bază întocmai aceste practici.

Demersul societăţii civile este ca Guvernul să iniţieze modificarea legislaţiei pentru a introduce obligativitatea concursurilor publice la selectarea şi numirea judecătorilor Curţii Constituţionale. „Fără un procedeu echitabil şi transparent de numire a judecătorilor, va fi foarte greu de a mări încrederea în Curtea Constituţională şi de a spori calitatea hotărârilor pe care le ia”, a spus  Vladislav Gribincea. Un prim apel în acest sens a fost lăsat fără răspuns.

Curtea Constituţională are şase judecători. Autorităţile competente de a desemna judecătorii constituţionali sunt Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistraturii, fiecare din acestea desemnând câte doi judecători. Legislaţia în vigoare nu impune organizarea unui concurs public pentru selectarea şi desemnarea judecătorilor constituţionali.