logo

Guvernul creează un grup de lucru interinstituțional pentru buna desfășurare a alegerilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-creeaza-un-grup-de-lucru-interinstitutional-pentru-buna-8012_1099345.html

Guvernul creează un grup de lucru interinstituțional pentru buna desfășurare a scrutinului local din 5 noiembrie. Potrivit reprezentanților executivului, statul va sancționa dur orice încercare de furt al voturilor, de influențare a alegerilor din afara țării și orice implicare de bani murdari, transmite IPN.

„În mai puțin de o lună, în Republica Moldova va începe campania electorală la nivel local. Sarcina noastră, a instituțiilor statului, inclusiv a Guvernului, este să ne asigurăm că alegerile din 5 noiembrie 2023 sunt libere și corecte. Orice tentativă de a denatura votul popular trebuie sancționată, iar cei care planifică fraude electorale trebuie să știe că instituțiile statului nu vor tolera tentative de subminare a democrației și a ordinii constituționale”, a declarat secretarul general al Guvernului, Artur Mija, într-o conferință de presă.

Grupul de lucru creat va acorda sprijin Comisiei Electorale Centrale pentru verificarea legalității finanțării campaniilor electorale, astfel încât orice donație dubioasă să fie depistată. Se va curma și orice tentativă de utilizare a resurselor administrative, astfel încât să fie asigurată o egalitate tuturor concurenților electorali.

„De asemenea, au fost elaborate proceduri de intervenție pentru depistarea mitei, organizarea concertelor electorale, transportului organizat către secțiilor de votare și a altor situații de încălcare a normelor electorale”, a precizat Artur Mija.

„Mă adresez și către cetățeni. Stimați cetățeni, să fim atenți, să monitorizăm și să semnalăm către poliție și organele electorale de circumscripție orice situație de potențială fraudare, mită electorală sau corupere a alegătorilor”, a mai spus Artur Mija.

Pe 5 noiembrie în Republica Moldova se vor desfășura alegeri generale locale. Urmează să fie aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 – sătești (comunali) și orășenești, iar 1 086 – raionali/municipali. Campania electorală va începe pe 6 octombrie.