Guvernul continuă finanţarea fostelor oficioase „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”
https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-continua-finantarea-fostelor-oficioase-moldova-suverana-si-nezavisimaia-7965_965171.html
Guvernul a decis în şedinţa de miercuri, 13 iunie, să aloce din Fondul de rezervă circa 84 mii de lei pentru abonarea asociaţiilor obşteşti ale diasporei moldoveneşti la ediţiile periodice „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”, foste oficioase guvernamentale.
Autorii proiectului de decizie susţin că asigurarea cu presă periodică „este necesară pentru extinderea şi dezvoltarea relaţiilor statului cu diaspora moldovenească de peste hotare, pentru promovarea culturii şi imaginii R. Moldova pe plan internaţional”. De asemenea, se menţionează că „un astfel de proiect a fost promovat şi pe motiv că multe organizaţii moldoveneşti de peste hotare şi membrii acestora nu au acces la Internet, iar abonarea devine o modalitate importantă pentru satisfacerea necesităţilor naţional-culturale ale reprezentanţilor diasporei moldoveneşti şi obţinerea informaţiilor veridice despre patrie”.
În ultima şedinţă din 2006, Guvernul a decis să aloce din fondul de rezervă 376,8 mii de lei pentru „Moldova Suverană” şi 81,3 mii de lei pentru „Nezavisimaia Moldova” cu titlu de „ajutor financiar unic” pentru stingerea datoriilor faţă de Editura „Universul”. Experţii independenţi au fost atunci de părere că prin adoptarea acestei hotărâri Guvernul a profanat ideea deetatizării presei.
În mai-iunie 2005, Guvernul a renunţat la calitatea de fondator al ziarelor „Moldova Suverană” şi „Nezavisimaia Moldova”, decizia fiind, potrivit premierului Vasile Tarlev, „un rezultat al consensului politic” de după 4 aprilie 2005.
Mai multe rapoarte independente au constatat, însă, că cele două publicaţii naţionale deetatizate continuă să reflecte, preponderent, activitatea organelor de conducere ale statului de o manieră favorabilă puterii. În plus, ziarele atacă personalităţi politice şi publice incomode partidului de guvernământ.