Guvernul cheamă deţinătorii de patente la discuţii constructive
https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-cheama-detinatorii-de-patente-la-discutii-constructive-7966_968034.html
Guvernul este dispus să ducă negocieri constructive cu deţinătorii de patente, pentru modificarea Legii privind patenta de întreprinzător, dar nu intenţionează să solicite Parlamentului abrogarea prevederilor acesteia care vizează excluderea treptată a genurilor de activitate permise în bază de patentă.
Despre aceasta a declarat presei miercuri, 16 ianuarie, ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon, care a menţionat că „acest subiect ia deja o amploare mai mult politică”.
Potrivit lui, autorităţile centrale au declarat de mai multe ori că sunt disponibile să discute constructiv cu deţinătorii de patente privind problemele pe care aceştia le întâmpină. Dodon spune că anume după astfel de discuţii Guvernul a aprobat anul trecut hotărârea care permite deţinătorilor de patentă să activeze timp de un an după expirarea patentei fără aparat de casă şi control, în cazul mărfurilor comercializate la tarabă. Similar se va proceda şi în cazul altor propuneri constructive ale deţinătorilor de patente.
Ministrul a declarat că până în prezent organizatorii acţiunilor de protest nu s-au adresat Guvernului sau ministerului pentru iniţierea de negocieri privind modificarea legii.
Asociaţia Micului Business, dar şi alte organizaţii şi partide politice au organizat anul trecut circa 100 de mitinguri pe teritoriul R. Moldova, solicitând anularea legii care interzice activitatea comercială în bază de patentă. Protestele continuă şi în anul curent în mai multe oraşe ale republicii, deţinătorii de patente declarându-se decişi să treacă la acţiuni mai drastice de protest.
Parlamentul a adoptat, la 7 iulie 2006, modificări la Legea privind patenta de întreprinzător, conform cărora se reduce treptat lista genurilor de activitate permise în bază de patentă. De la 1 ianuarie 2007 şi până în prezent a fost interzis comerţul în baza de patentă cu mărfuri supuse accizelor, cu aparate electronice şi electrocasnice, serviciile transportului de mărfuri şi de pasageri până la 7 persoane, cultivarea şi vânzarea florilor, vânzarea materialelor de construcţie, mobilei, mărfurilor de uz casnic.
De la 1 ianuarie 2008 este interzis comerţul produselor alimentare în bază de patentă. Este, de asemenea, interzis comerţul cu amănuntul în chioşcuri şi alte încăperi ce nu depăşesc 12 metri pătraţi.
De la 1 ianuarie 2009, va fi interzis comerţul tuturor tipurilor de produse la tarabe, tejghele şi din autovehicule în pieţele autorizate.