Guvernul a stabilit modalitatea de repartizare a furajelor - ajutor umanitar din Rusia
https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-a-stabilit-modalitatea-de-repartizare-a-furajelor-ajutor-umanitar-din-r-7966_969483.html
Furajele cerealiere primite sub formă de ajutor umanitar din Federaţia Rusă vor fi distribuite fermelor de bovine ce dispun de un efectiv de cel puţin 10 vaci şi junici în vîrstă de peste un an, precum şi fermelor de porcine ce dispun de cel puţin 5 femele de bază, fermelor de cabaline de prăsilă pentru efectivul reproducător şi centrelor de producere a păsărilor pentru menţinerea fondului naţional genetic avicol. În acest sens Guvernul a aprobat un regulament provizoriu, transmite Info-Prim Neo.
Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatol Gorodenco, a spus că în prezent în Moldova se înregistrează 179 de astfel de ferme de bovine, ce dispun în total de un efectiv de 9,5 mii capete de bovine reproductoare, 748 ferme de porcine cu un efectiv de 13,9 mii capete de femele reproducătoare, 2 ferme de cabaline cu un efectiv reproductor de 54 capete şi 3 centre avicole cu efectiv parental de 2807 capete convenţionale.
Astfel, distribuind cele 4 mii tone de furaje cerealiere la efectivul de femele reproducătoare (26, 3 mii capete), fiecăreia îi vor reveni câte 152 kg de furaje, ceea ce va ameliora câtuşi de puţin asugurarea fermelor cu furaje până la recolta nouă.
În context, Gorodenco a menţionat că seceta din anul trecut, a avut un impact negativ asupra sectorului zootehnic din ţară. Colectarea nutreţurilor a fost posibilă doar în mărime de 10-30%. Preţul furajelor a crescut foarte mult, de exemplu, la orz de la 1,2 lei/kg în 2006 până la 3,5 lei/kg în 2007, la porumb boabe – de la 1,6 lei/kg în 2006 până la 4,5 lei/kg în 2007. Ca urmare a scumpirii furajelor, deţinătorii de animale au redus brusc efectivul acestora. Astfel , conform unor date preliminare, efectivele de bovine s-au redus cu circa 20 - 27 la sută, de porcine cu 24 la sută, de păsări cu 20 la sută.
La momentul actual, situaţia în ramura de creştere a porcinelor şi păsărilor s-a mai normalizat şi consecinţele secetei au un caracter mai puţin stagnant. Agenţii economici şi-au optimizat efectivele de animale reproducătoare, livrând treptat la carne celelalte grupe de animale. Preţurile de achiziţie a cărnii, câte 30-31 lei/kg de masă vie şi a ouălor câte 15-17 lei 10 ouă, sunt favorabile şi acoperă cheltuielile de producţie, permiţînd cumpărarea furajelor.
Mai dificilă e situaţia la fermele de bovine - lipsa de furaje a condus la diminuarea bruscă a productivităţii animalelor, venitul din comercializarea vitelor este minimal. Preţul de achiziţie a laptelui, de 4 - 4,5lei/ pentru un litru, nu acoperă cheltuielile de producţie, lipsesc mijloacele circulante pentru procurarea furajelor, unele furaje, în genere, lipsesc şi necesită a fi importate, iar deţinătorii de bovine suportă pierderi enorme.
Pe de altă parte, restabilirea efectivului de femele reproducătoare la bovine solicită o perioadă de timp mai îndelungată.