Guvernul a semnat trei acorduri de finanţare cu CE în contextul Instrumentului Parteneriat şi Vecinătate Europeană
https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-a-semnat-trei-acorduri-de-finantare-cu-ce-in-contextul-instrumentului-p-7966_972881.html
Trei acorduri de finanţare în contextul Instrumentului de Parteneriat şi Vecinătate Europeană au semnat marţi, 2 decembrie, premierul Zinaida Greceanîi şi directorul regional Europa, coasta de sud a Mării Mediterane, Orientul Mijlociu şi ţările politicii de vecinătate, Directoratul AIDCO al Comisiei Europene (CE), Marcus Cornaro, transmite Info-Prim Neo.
Greceanîi a apreciat că prin semnarea primelor două acorduri se prevede o finanţare nerambursabilă în valoare totală de 15 mln euro. Potrivit ei, CE aplică pentru prima dată Facilitatea de investiţii în vecinătate, R. Moldova revenindu-i suma respectivă din bugetul total de 25 mln euro, aprobat pentru anul de programare 2007 şi destinat ţărilor est-europene.
Din aceste 15mln euro, 12mln vor fi alocate pentru realizarea proiectului de reabilitare a drumurilor în RM. Astfel, grantul în mărimea nominalizată de la CE va completa creditele oferite în susţinerea acestui proiect de Banca Mondială, BERD şi Banca Europeană de Investiţii.
Costul total al proiectului în care o mare contribuţie va reveni surselor bugetare se cifrează la circa 92mln euro.
Celelalte 3 mln euro sunt orientate la cofinanţarea proiectului de reabilitare a Spitalului Clinic Republican şi vor fi utilizate pentru construcţia unui nou bloc chirurgical, reconstrucţia primului etaj în blocul central şi reabilitarea etajelor 14 şi 15.
Al treilea Acord de Finanţare semnat va contribui la implementarea Programului operaţional comun R. Moldova-România-Ucraina 2007-2013. Acest Program are un buget total de 137,4 mln euro pentru trei ţări pe parcursul celor 7 ani de programare, dintre care contribuţia UE este de aproximativ 126 mln euro. Fondurile sunt destinate autorităţilor publice locale, asociaţiilor obşteşti, universităţilor, instituţiilor de cercetare care urmează să contribuie la proiect cu o cofinanţare în mărime de 10%.
Programul vizează sprijinirea de proiecte care favorizează dezvoltarea economică şi socială, protecţia mediului, pregătirea pentru situaţii de urgenţă, proiecte de investiţii în infrastructura de transport, energie, aprovizionarea cu apă potabilă, precum şi acţiuni ale comunităţilor locale care promovează schimburile educaţionale, culturale şi sportive, dezvoltarea societăţii civile.
Programul stabileşte priorităţile şi măsurile eligibile, iar contractele de finanţare vor fi atribuite în urma unui concurs de selectare a celor mai bune proiecte în cadrul mai multor licitaţii de depunere a propunerilor de proiecte.
Prim-ministrul a mai informat că, practic, au fost finalizate negocierile şi într-un timp foarte scurt va fi semnat Programului Naţional de Acţiuni în cadrul Instrumentului de Parteneriat şi Vecinătate Europeana, 2008, care prevede o finanţare pentru trei ani în valoare de 62 mln euro, de asemenea, sub formă de grant, din care suport direct bugetului 46 mln euro, care vor fi utilizate opentru reformarea sectorului de asistenţă medicală.
Zinaida Grecianîi a mai menţionat că în cadrul întrevederii bilaterale s-a convenit asupra urgentării procesului de elaborare a Programului Naţional de Acţiuni, 2009.
Marcus Cornaro şi-a exprimat satisfacţia în ce priveşte colaborărea cu Moldova pe parcursul acestui an în cadrul Instrumentului Parteneriat şi Vecinătate Europeană.
„Semnarea acestor trei acorduri constituie o premisă pentru impulsionarea colaborării în viitor. În afară de acesta noi sperăm că grantul oferit în două proiecte de infrastructură va fi un semnal bun şi pentru alţi poteniali donatori de a suţine asemenea proiecte importante pentru Moldova. Aşteptăm o colaborare şi mai fructuoasă în 2009”, - a spus Cornaro.