Guvernul a numit un Consiliu de observatori la reconstrucţia şi restaurarea conacului Manuc-Bei
https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-a-numit-un-consiliu-de-observatori-la-reconstructia-si-restaurarea-cona-7967_963046.html
Guvernul a numit un Consiliu de observatori al procesului de reconstrucţia şi restaurare a complexului de clădiri ale conacului familiei Mirzoian (Manuc-Bei) din oraşul Hânceşti. Din componenţa consiliului fac parte reprezentanţi ai Biroului Relaţii Interetnice, reprezentanţi ai raionului Hânceşti, ministerelor Culturii şi Turismului, Finanţelor, ai Agenţiei Construcţii şi Dezvoltare a teritoriului, comunităţii armenilor, arhitecţi şi muzeografi.
La prima etapă de restaurare a conacului Manic-Bei au fost delimitate terenurile, a fost elaborat caietul de sarcini pentru anunţarea concursului de selectare a companiei de proiectare, urmând ca în primăvară să înceapă lucrările propriu-zise. Până la sfârşitul lunii ianuarie, urmează să fie elaborat graficul de efectuare a lucrărilor de reconstrucţie.
La 2 octombrie 2006 Guvernul a aprobat hotărârea privind restaurarea complexului de clădiri al conacului familiei Mirzoian, menită să transforme obiectul menţionat într-un complex arhitectural unic, valoros din punct de vedere cultural şi turistic.
Prim-ministrul a lansat iniţiativa anunţării unui maraton regional, astfel încât toţi doritorii să poată contribui cu bani la acest proiect. Totodată, Tarlev a făcut apel la diaspora armenească din Moldova şi de peste hotare pentru sponsorizarea lucrărilor de restaurare.
În Palatul lui Manuc-Bei de la Bucureşti a fost negociată şi încheiată Pacea de la Bucureşti în 1812 între Imperiile Rus şi Otoman, în urma căruia Basarabia trece sub protectoratul Rusiei. Manuc Bei primeşte moşii imense într-o zonă pitorească de codru, unde îşi petrece ultimii ani din viaţă. Copiii şi nepoţii lui l-au angajat pe celebrul arhitect A. Bernardazzi pentru a proiecta Castelul de vânătoare şi Palatul într-un ansamblu arhitectonic unic în stil eclectic. Din 1979, Castelul de vânătoare este transformat in muzeu, în care funcţionează permanent mai multe expoziţii.
Manuc Bei a fost un negustor armean la începutul secolului XIX, născut în 1769. În vremea sultanului Mustafa al IV-lea obţine demnităţile de dragoman şi bei. În 1808 este numit Bei al Moldovei.
Conacul parc din oraşul Hânceşti este un monument de arhitectură peisajeră înscris în Registrul monumentelor de importanţă naţională Este constituit din edificiul conacului construit în 1861, biserica armeană construită în anii 80 ai sec XX, o seră de iarnă, un castel de vânătoare, actualmente Muzeul de Etnografie din Hânceşti, un turn de veghe, un conac vechi, casa vechilului, grajdul de cai, foietoane, depozite, 2 case pentru slugi. Suprafaţa parcului este de circa 10 ha.