logo

Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului de împrumut cu Federația Rusă


https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-a-aprobat-proiectul-pentru-ratificarea-acordului-de-imprumut-7966_1073008.html

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul pentru ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse cu privire la acordarea unui împrumut financiar de stat. Este vorba despre creditul rusesc în valoare de 200 de milioane de euro, oferit în două tranșe, transmite IPN.

Ministrul finanțelor, vicepremierul Serghei Pușcuța, a declarat că pentru acest împrumut, Republica Moldova se angajează să achite o dobândă de 2% anual. Maturitatea împrumutului constituie 11 ani, iar perioada de grație – aproximativ un an. „Acordul prevede că, în caz de neachitare în termen a sumelor ce reies din acest acord, dobânda care va fi achitată pe plățile întârziate de către Republica Moldova va constitui 3%”, a notat ministrul.

Potrivit acordului, prima tranșă, în valoare de 100 de milioane de euro, urmează să ajungă într-un termen de până la 30 de zile de la data intrării în vigoare a acordului. Cea de-a două tranșă urmează să fie transferată nu mai târziu de data de 31 octombrie 2020. Ministrul a menționat că acest acord nu prevede nici comision de nedebursare a mijloacelor bănești din împrumut, nici comision pentru debursarea acestui împrumut, dar prevede posibilitatea rambursării împrumutului în orice moment oportun, dacă va exista această posibilitate înainte de termen.

Răspunzând la întrebările colegilor miniștri, Serghei Pușcuța a declarat că astăzi Republica Moldova are contractate împrumuturi la diferite dobânzi. „Noi considerăm că dobânda de 2% anual pentru un astfel de împrumut este una optimă și acceptabilă”, a spus ministrul. Potrivit lui, dacă autoritățile identifică alte surse de finanțare mai ieftine, acordul permite rambursarea înainte de termen, dar și recreditarea din contul altor surse.

Referitor la prevederile legate de participarea companiilor rusești în proiectele comune pe teritoriul Republici Moldova, Serghei Pușcuța a precizat că în acord nu sunt condiționalități care depășesc cadrul legal. Potrivit lui, acordul prevede că „partea Moldovei, în interesul extinderii relațiilor economico-comerciale, între cele două țări, va depune eforturi pentru a asigura implementarea proiectelor comune pe teritoriul Republicii Moldova de către companiile rusești”. „Companiile rusești vor avea acces să participe la procedurile competitive pentru achiziții de bunuri și servicii, stabilite în Republica Moldova, în condiții nu mai puțin favorabile decât cele oferite companiilor din Moldove și altor companii”.

Premierul Ion Chicu a declarat că prin acest punct din acord se stabilește echitate pentru toți participanții, indiferent de unde sunt ei. În altă ordine de idei, premierul a spus că, odată cu rectificarea bugetului și existența unui deficit bugetar de 16,2 miliarde de lei, aceste credit este unul necesar. Acest credit, dar și cel de la FMI, sunt unicele surse care vin pentru suport bugetar.