Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului–cadru între R. Moldova şi Comisia Comunităţii Europene
https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-a-aprobat-proiectul-de-lege-pentru-ratificarea-acorduluicadru-7965_962125.html
Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului–cadru între R. Moldova şi Comisia Comunităţii Europene privind asistenţa externă, semnat la Bruxelles la 11 mai 2006.
Conform prevederilor Acordului-cadru, Comisia Europeană va acorda asistenţă RM fără impunerea unor obligaţiuni financiare pentru Guvernul de la Chişinău. Acordul stabileşte mecanismul colaborării cu instrumente noi de asistenţă ale UE şi regulile aplicabile la implementarea acţiunilor planificate, finanţate în întregime sau parţial de Comunitate.
Referitor la oportunitatea ratificării acordului, în nota informativă la proiectul de hotărâre se spune că Programul TACIS (Asistenţă Tehnică Comunităţilor Statelor Independente) al Comisiei Europene activează în R. Moldova în baza Memorandumului de Finanţare între Guvernul RM şi Comisia Europeană, încheiat la Bruxeless la 3 februarie 1994. TACIS este unul din principalele programe de asistenţă tehnică ce acordă suport procesului de tranziţie al R. Moldova spre consolidarea economiei de piaţă şi societăţii democratice, se mai spune în notă.
Prin Intermediul Programului TACIS, în perioada 1991–2005, Comisia Europeană a alocat R. Moldova în jur de 140 de mil. USD. Acest suport a fost acordat în contextul implementării Programului Naţional, Programului de Cooperare Regională şi Programului de Cooperare Transfrontalieră.
Actualmente, ca urmare a lansării de către UE a Politicii de Vecinătate, Comisia Europeană a propus ţărilor beneficiare înlocuirea Memorandumului de Finanţare cu un Acord-cadru care este necesar pentru stabilirea mecanismului colaborării cu instrumente noi de asistenţă ale UE.
În 2007, când R. Moldova va trece la un nou instrument de finanţare de către Uniunea Europeană (UE), care va înlocui TACIS, R. Moldova va fi pe locul 2 după volumul asistenţei printre ţările faţă de care se promovează Politica Europeană de Vecinătate.