Guvernul a aprobat Planul Naţional de Dezvoltare
https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-a-aprobat-planul-national-de-dezvoltare-7965_967557.html
Planul Naţional de Dezvoltare (PND) pentru perioada anilor 2008-2011 a fost aprobat miercuri, 5 decembrie, de Guvern. Prim-viceprim-ministrul Zinaida Grecianâi a declarat că PND este un document unic de integrare a cadrului strategic existent, de racordare la procesul de planificare bugetară şi de asimilare a asistenţei externe.
Potrivit sursei citate, elaborarea PND a fost necesară pentru asigurarea continuităţii eforturilor de reformă în contextul Strategiei de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei, (SCERS), care finalizează în anul curent, şi a Planului de acţiuni R. Moldova – Uniunea Europeană. De asemenea, a fost necesar pentru asigurarea durabilităţii creşterii economice şi pentru evitarea dispersării eforturilor în procesul de elaborare, implementare, monitorizare şi evaluare a politicilor, generate de multitudinea de documente strategice conexe care se contrapun.
Zinaida Grecianâi a menţionat că, până la sfârşitul anului curent, urmează să fie aprobat de Guvern Planul de acţiuni pentru implementarea PND şi, doar atunci, va putea fi apreciat volumul total ar resurselor financiare necesare pentru implementarea acestuia. Planul de acţiuni va fi actualizat anual odată cu actualizarea Cadrului de Cheltuieli pe termen mediu şi odată cu aprobarea bugetului . În Planul de acţiuni vor fi stabilite priorităţile pentru fiecare an, pentru care vor fi consolidate toate resursele disponibile atât interne cât şi externe, fapt convenit cu comunitatea donatorilor.
Prim-viceprim-ministrul a evitat să numească priorităţile pentru anul viitor, menţionând că acestea vor fi anunţate doar după coordonarea lor cu partenerii sociali ai Guvernului – Sindicatele şi Patronatele.
În cadrul primei etape a consultărilor publice privind elaborarea PND, care s-a desfăşurat în iunie-octombrie au fost organizate 25 de discuţii publice în 11 oraşe şi localităţi din ţară, inclusiv municipiile Chişinău şi Bălţi. La discuţii au avut acces toţi doritorii, participând peste 1500 de persoane din 27 de raioane. Societatea civilă a înaintat Guvernului circa 100 de propuneri şi sugestii ce ţin de îmbunătăţirea şi completarea PND. O parte din aceste propuneri au fost acceptate şi au fost incluse în varianta finală a documentului, a menţionat Grecianâi.
Ţinând cont de experienţa anilor precedenţi, când au fost trasate mai multe obiective decât ar fi fost posibil să fie acoperite cu resurse financiare, executivul a identificat o listă mai restrânsă de priorităţi, cinci la număr: Consolidarea unui stat democratic modern bazat pe principiul supremaţiei legii; Reglementarea conflictului transnistrean şi reintegrarea ţări; Sporirea competitivităţii economiei naţionale; Dezvoltarea resurselor umane, creşterea gradului de ocupare şi promovarea incluziunii sociale şi Dezvoltarea regională.
Partenerii de dezvoltare ai R. Moldova şi-au manifestat în cadrul unei şedinţe recente a donatorilor externi (ONU, Banca Mondială, USAID, delegaţia Comisiei Europene, SIDA, DFID etc.) interesul în susţinerea financiară şi tehnică a implementării Planului Naţional de Dezvoltare din momentul aprobării documentului.