logo

Guvernul a alocat 5,8 milioane de lei la limita transparenţei, declaraţie


https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernul-a-alocat-58-milioane-de-lei-la-limita-7978_1006819.html

Reprezentanţii societăţii civile consideră că alocarea de către Guvern a 5,8 milioane de lei din fondul său de rezervă pentru pregătirea şi participarea sportivilor moldoveni la Festivalul Olimpic al Tineretului European şi la alte câteva competiţii a fost o acţiune care nu a respectat limita de transparenţă, transmite IPN.

Secretarul general al Consiliului ONG-urilor, Antoniţa Fonari, a declarat în cadrul unei mese rotunde că alocarea sumei respective a fost inclusă pe agenda şedinţei de Guvern cu 50 de minute înainte de începerea acesteia. Suma a fost alocată pentru lucruri ciudate, cum ar fi: diurnele şi peste 30 de mii de lei „bani de buzunar” pentru sportivi. Potrivit Antoniţei Fonari, fondul de rezervă al Guvernului nu este destinat cheltuielilor de rutină. Nu este clar de ce aceşti bani au fost solicitaţi din anume din acest fondul, mai ales că Ministerul Tineretului şi Sportului are un buget de peste 60 de milioane de lei.

Antoniţa Fonari a mai spus că alocarea rapidă a unor surse din bugetul Guvernului lasă loc de interpretări şi frustrări. În procesul de implementare a Strategiei de Dezvoltare a Societăţii Civile reprezentanţii societăţii civile au solicitat ajutor din partea statului pentru organizarea unui eveniment al voluntarilor, însă li s-a spus că nu pot primi banii din fondul de rezervă.

În cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri, din 24 iulie, s-a decis alocarea a 5,8 milioane de lei pentru sportivii moldoveni care vor participa la Festivalul Olimpic al Tineretului European, care se va desfăşura în acest an în oraşul Utrecht, Olanda, pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din anul 2014, din oraşul Soci, Federaţia Rusă şi pentru Jocurile Olimpice ale Tineretului din anul 2014, care vor avea loc în China.