logo

Guvernatorul BNM: Sectorul bancar nu mai prezintă riscuri pentru sistem, deponenți sau buget


https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernatorul-bnm-sectorul-bancar-nu-mai-prezinta-riscuri-pentru-sistem-7966_1045418.html

Sectorul bancar a fost recapitalizat și acum nu prezintă riscuri pentru sistem, deponenți sau pentru buget, a declarat guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, la un briefing de presă marți, 20 noiembrie, la care a prezentat obiectivele strategice ale BMN pentru următorii trei ani. „Consolidarea sectorului bancar este inima acțiunilor noaste și, conform noilor reguli de supraveghere, vom îmbunătăți supravegherea bancară, dar scopul nostru este ca băncile să fie  nu doar sănătoase, dar și să reia activitatea de intermediere financiară”, a declarat Sergiu Cioclea.

Potrivit guvernatorului, în ceea ce privește acționariatul bancar, au fost întreprinse acțiuni energice pentru a-i asigura transparența. Ca rezultat, două din băncile sistemice au fost vândute, iar a treia a fost plasată în administrare temporară și se derulează discuții cu potențiali investitori. „Dacă acum doi ani, mai puțin de 20% din activele sistemului bancar în minoritate erau gestionate de grupuri internaționale de înaltă calitate, acum această cifră este de peste 70 de procente”, a spus  Sergiu Cioclea.

Pe plan macrofinanciar inflația, deși oscilează, este în scădere, cursul leului s-a stabilizat și chiar s-a fortificat, ratele dobânzilor sunt la minimele istorice inclusiv pentru stat, dar și pentru agenții economici și pentru cetățeni. Rezervele internaționale practic s-au dublat și au atins maximele istorice. Pe plan legislativ, au fost votate un șir de legi și amendamente care au schimbat profund sistemul bancar moldovenesc, schimbări recunoscute de autoritatea bancară europeană, a afirmat Sergiu Cioclea.

Guvernatorul BNM a remarcat că adoptarea Planului strategic pe următorii trei ani marchează o etapă nouă, foarte importantă în reformele promovate de Banca Națională. „Este o recunoaștere că am ieșit din faza de criză și că putem să ne gândim acum la schimbări calitative radicale pentru a consolida efectele reformelor, a le aprofunda și ca aceste reforme să genereze beneficii concrete pentru economia reală, pentru agenții economici și pentru cetățenii noștri”, a subliniat guvernatorul BNM.

Sergiu Cioclea a mai spus că ieșirea din criză, punerea bazelor unui sistem bancar nou, transparentizarea acționară și restabilirea relațiilor de bună cooperare cu partenerii străini au fost principalele obiective a Băncii Naționale în ultimii ani, dar și ale sale personale atunci când a decis să candideze la funcția de guvernator. Obiectivele pe care și le-a asumat atunci când a preluat funcția de guvernator le-a îndeplinit, sistemul bancar este acum mai solid, lucru confirmat nu doar prin investiții străine fără precedent, dar și prin aprecierile Fondului Monetar Internațional, ale Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

În același briefing de presă, Sergiu Cioclea și-a anunțat demisia din funcția de guvernator, din data de 30 noiembrie, invocând motive personale.