Guvernatorul Băncii Naţionale trebuie ales migălos, experţi
https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernatorul-bancii-nationale-trebuie-ales-migalos-experti-7965_978261.html
Sistemul financiar este mai susceptibil la modificări decât alte organe, adică credibilitatea lui scade atunci când au loc multe modificări pe parcurs, a declarat pentru Info-Prim Neo Sergiu Gaibu, expert IDIS „Viitorul”, comentând impactul schimbării guvernatorului Băncii Naţionale (BNM).
Deşi în Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei nu este menţionat câte mandate de guvernator poate deţine o persoană, se spune că în mod clasic, orice poziţie-cheie din stat poate deţine două mandate. „Este o cerinţă şi o practică internaţională ca guvernatorul să se aleagă foarte migălos, astfel încât poziţia sa să dureze o perioadă îndelungată, spre deosebire de alte funcţii din stat”, a subliniat expertul.
Alexandru Pelin, şeful Direcţiei juridice de la BNM, spune că „este de viaţă demonstrat că atunci când omul lucrează în linişte şi creează ceva, poţi vedea rezultatul muncii lui. Dacă mandatul de 7 ani şi sarcinile care-i revin guvernatorului sunt bine determinate, ar fi bine ca acesta să aibă posibilitatea să le ducă la bun sfârşit, ca după aceea să raporteze ce s-a isprăvit şi ce nu nu”.
Expertul de la IDIS „Viitorul”, Sergiu Gaibu, a spus despre Leonid Talmaci că a făcut ca BNM să devină o instituţie importantă în stat, a organizat-o foarte bine, astfel că se poziţionează cu trei capete mai sus decât multe alte structuri. Este important acum ca noul guvernator să menţină acest sistem viabil, să dezvolte noi domenii, a recomandat expertul.
El s-a referit la trei aspecte-cheie, pe care noul guvernator ar trebui să le ţină în vizor.
În primul rând, este vorba despre problema credibilităţii şi capacităţii băncilor de a recupera banii: „Recuperarea banilor este un domeniu care nu a fost lucrat până la capăt şi va trebui să fie pus la punct”. Sergiu Gaibu a subliniat şi necesitatea facilitării acordării creditelor. Al treilea aspect ar fi o mai bună concentrare pe interesele economiei. „ În 2008 a fost o problemă cu stabilirea obiectivelor sistemului monetar. Atenţie sporită a fost acordată inflaţiei şi acesta a fost un obiectiv greşit”, a opinat expertul.
Potrivit lui, modul de stabilire a obiectivelor macroeconomice trebuie să fie bine pus la punct, să fie consultate cu celelalte structuri din cadrul economiei. „Reajustarea la alte obiective trebuie făcută colegial, fiindcă Banca Naţională într-adevăr este o forţă mare şi poate influenţa economia destul de puternic. De aceea, trebuie stabilite obiective ce nu ţin de interes financiar, ci de interesul macroeconomic al ţării”, a conchis expertul.
Potrivit legislaţiei în vigoare, guvernatorul BNM este ales pentru o perioadă de 7 ani, cu votul Parlamentului, fiind desemnat de către preşedintele legislativului. Candidatura poate fi propusă pentru votare doar de 2 ori. În caz de neacumulare a numărului necesar de voturi (52), candidatura este înlocuită cu alta. Destituirea guvernatorului este posibilă cu votul a 2/3 din deputaţi.
„Doar Parlamentul, care este organul legislativ superior, decide soarta guvernatorului. Leonid Talmaci s-a aflat la cârma BNM timp de 18 ani. Noi nu ne-am confruntat cu situaţii specifice, este una nouă pentru noi”, a spus Alexandru Pelin, şeful Direcţiei juridice de la BNM.
La 26 septembrie a expirat cel de-al doilea mandat de 7 ani al guvernatorului Leonid Talmaci. Parlamentul a declarat vacantă funcţia, iar spicherul Mihai Ghimpu l-a propus în calitate de candidat pe Corneliu Ghimpu, nepotul său. La şedinţa la care candidatura urma să fie supusă votului, spicherul a retras chestiunea de pe ordinea de zi. Mihai Ghimpu a comentat că nu şi-ar dori ca profesionalismul candidaturii înaintate să fie confundat cu relaţiile de rudenie la care au făcut trimitere mai mulţi deputaţi. Alianţa pentru Integrarea Europeană a declarat că în scurt timp va propune Parlamentului o altă candidatură.