Guvernarea tergiversează procesul de descentralizare a administraţiei publice locale, acuză aleşii locali ai unei formaţiuni politice
https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernarea-tergiverseaza-procesul-de-descentralizare-a-administratiei-publice-lo-7965_972361.html
Aleşii locali ai Partidului Liberal Democrat din Moldova acuză guvernarea de tergiversarea procesului de descentralizare a administraţiei publice locale, transmite Info-Prim Neo.
Primarul oraşului Floreşti, Iurie Ţap, a declarat vineri, 31 octombrie, într-o conferinţă de presă că, deşi Parlamentul a aprobat, sub presiunea comunităţii europene, legile privind administraţia publică locală şi privind descentralizarea administraţiei, Guvernul nu a asigurat implementarea procesului de descentralizare. „Partidul de guvernământ nu doreşte descentralizarea administraţiei şi a finanţărilor publice pentru că se împotriveşte realizării autonomiei locale, ceea ce ar însemna că trebuie să dea puterea din mâinile lor”, a explicat Ţap.
„Suntem nevoiţi să întreprindem măsuri care nu sunt de competenţa Primăriei şi pentru realizarea cărora nu avem suport financiar, în detrimentul obligaţiunilor noastre directe faţă de locuitori”, a spus Iurie Ţap. Astfel, Primăria de Floreşti a fost nevoită să aloce 300 mii lei din bugetul orăşănesc pentru pregătirea de sezonul rece a instituţiilor de învăţământ, deşi acestea sunt în gestiunea autorităţilor centrale.
Primarul satului Verejeni, Teleneşti, Olga Gherman, a menţionat că pentru pregătirea către anul de studii 2008-2009 a grădiniţei din localitate Primăria a cheltuit 300 mii de lei, pe când statul a alocat doar 40 mii.
Ion Neagu, primarul satului Manta, raionul Cahul, a spus că Primăria a fost nevoită să aloce din bugetul scund al localităţii 50 mii lei pentru termificarea şcolii.
Şi municipiul Chişinău se confruntă cu grave probleme financiare, a declarat consilierul municipal PLDM, Ghenadie Dumanschi. Odată cu liberalizarea fiscală întreprinsă de Guvern, Chişinăul a fost lipsit de o importantă sursă de venituri. Conform estimărilor, pierderile se cifrează în 2008 la 300 mln lei, iar în 2009 – la peste 400 mln lei. „Veniturile ratate, care reprezintă circa 30-40% din bugetul local, nu sunt compensate de stat. În acelaşi timp, Chişinăul nu beneficiază de transferuri de la bugetul de stat şi mijloace pentru investiţii capitale”, a precizat consilierul.
Aleşii locali ai PLDM sunt convinşi că, utilizând mijloacele bugetului local pentru instituţiile din gestiunea statului, sunt lipsiţi de posibilitatea de a contribui la dezvoltarea localităţilor şi atragerea investiţiilor străine.