logo

Guvernarea bazată pe date pentru politici publice eficiente, conferință internațională


https://www.ipn.md/index.php/ro/guvernarea-bazata-pe-date-pentru-politici-publice-eficiente-conferinta-7967_1103531.html

Tendințele demografice regionale și locale, în contextul în care întreaga regiune îmbătrânește, tinerii emigrează, iar fertilitatea este scăzută, trebuie luate în considerare la crearea politicilor de răspuns și planificarea mai eficientă a bugetelor publice naționale. De asemenea, transparența și elaborarea politicilor în baza evidențelor reale despre populație sunt extrem de importante în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Subiectul a fost discutat în cadrul conferinței internaționale „Guvernarea bazată pe date pentru politici publice eficiente”, organizată în contextual recensământului populației care va avea loc în Moldova, în luna aprilie, transmite IPN.

Alexei Buzu, ministru al muncii și protecției sociale, consideră că este important ca guvernarea țării să aibă ideea cum poate ajunge la ceea ce își dorește să realizeze cu finanțele pe care le are, cu cele mai mici costuri. Însă, pentru asta e nevoie de modificarea felului cum se colectează datele, cum se analizează și cum se fac alocările ulterior. În opinia sa, trebuie de luat în considerare rezultatele centrate pe cetățean, cu accent pe categoriile vulnerabile. De asemenea, e nevoie de siguranța faptului că se cunoaște ce funcționează și ce se poate realiza în cel mai eficient mod cu finanțele existente.

Florence Bauer, directoare regională UNFPA pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat că Moldova se confruntă cu anumite provocări demografice, alături de alte țări din regiune, printre care natalitatea scăzută și exodul populației. Aceste schimbări demografice au un impact puternic asupra peisajului economic, social sau politic. Unele țări încearcă să implementeze decizii rapide, ceea ce poate fie contraproductiv. În acest sens, guvernanța bazată pe date ține de calitatea datelor și cum sunt valorificate acestea, ca să fie folosite pentru elaborarea politicilor bazate pe dovezi. UNFPA a lucrat cu autoritățile Moldovei, pe lângă recensământul populației care va avea loc în aprilie, ca acestea să creeze statistici de bună calitate. Ea a mai spus că este importantă și inovația, iar aici tabletele pentru recensământ, sunt un simbol al transparenței și de protejare a datelor. De asemenea, ea a adăugat că în centrul tuturor acțiunilor trebuie să fie drepturile omului.

La rândul său, Magdalena Mueller-Uri, șefa Secției Cooperare din cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, afirmă că Uniunea Europeană recunoaște rolul critic pe care datele îl au pentru politicile eficace. Acest lucru este adevărat mai ales acum pentru Republica Moldova – o țară care merge cu fermitate către UE. Datele sunt temelia pentru decizii bazate pe dovezi care să permită alocarea eficace a resurselor, planificarea bugetară eficace și pentru o societate mai prosperă. Ea a mai spus că pentru aderare la UE este nevoie de o standardizare statistică a UE, iar dacă va fi o guvernanță puternică a datelor în Republica Moldova, asta va permite elaborarea de date fiabile.

Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei în România. Albania și Moldova, guvernanța bună a datelor este folosită în India pe larg și s-a dovedit a fi eficientă și aduce beneficii. Guvernul poate ajunge la cele mai sărace categorii de populație din societate. Guvernanța eficientă a datelor are impact pozitiv și în domeniul transformării digitale. Ambasadorul consideră că prin folosirea bună a datelor, provocările demografice devin dividende gemografice și asta s-a întâmplat în India, care e gata să împartă experiența sa cu Moldova.

Potrivit Vioricăi Crețu, vicedirectoare a Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Elveția a susținut Moldova în domeniul guvernării locale, în consolidarea capacităților, în instituții relevante la nivel național și în dezvoltarea și favorizarea cadrului legal. Cu sprijinul Biroului de cooperare al Elveției au fost îmbunătățită infrastructura locală, a fost implicată diaspora în dezvoltarea locală și s-a răspuns la necesitățile societății civile și la necesitățile altor grupuri din societate. Ea a mai spus că Elveția, în parteneriat cu UNFPA a susținut dezvoltarea sistemului statistic în Moldova.

Andrea Cuzyova, reprezentantă rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova, a spus că datele care se vrea a fi obținute pentru luarea de decizii nu sunt date în vacuum. Aceste date trebuie să fie organizate bine într-un ecosistem național de date care susține guvernanța. Dacă se face acest lucru bine, atunci politicile pot fi centrate pe oameni și îmbunătăți viața populației.

Karina Nersesyan, reprezentantă UNFPA în Republica Moldova, a felicitat Moldova pentru progres tangibil în calea sa și angajamentele de a face o Moldovă Europeană.