„Gustar – Ethno Music Festival” - un festival în premieră care va avea loc în unul dintre cele mai pitoreşti locuri din Moldova „Orheiul Vechi”
https://www.ipn.md/index.php/ro/gustar-ethno-music-festival-un-festival-in-premiera-care-va-avea-loc-in-unul-din-7967_984770.html
Excursii prin locuri pitoreşti, expoziţii ale lucrărilor meşteşugăreşti, recitaluri şi muzică ethno, astfel va arăta prima ediţie a Festivalului „Gustar – Ethno Music Festival” care se va defăşura pe teritoriul rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”, la 29 august. Organizatorii spun că vizitatorii vor avea parte de o zi nemaipomenită, cu excursii prin cele mai uimitoare locuri, muzică şi dispoziţie bună, inclusiv pentru faptul că Orheiul Veschi este inclus în topul celor mai atractive locuri în zona Europei de Est, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele Asociaţiei Culturale „Sens Music”, care este şi producătorul festivalului, Vlad Costandoi, spune că denumirea evenimentului a fost creată împreună cu Valeriu Postică de la Asociaţia de Creaţie „Echinox”, care este cel de-a doilea organizator. „Ne-a venit ideea ca festivalul să se numească „Gustar” pentru că este un cuvânt arhaic şi simbolizează luna august”. Vlad Costandoi spune că obiectivul festivalului este promovarea valorilor muzicale autentice, la fel promovarea şi popularizarea Orheiului Vechi ca un obiectiv istoric şi cultural, dar şi intergarea Orheiului Vechi în circuitul de evenimente internaţinale.
Potrivit lui, în această zi programul va începe la orele 14.00 cu un traseu turistic care presupune 14 obiective cultural-istorice şi va dura în jur de o oră jumătate. De la ora 16.00, va începe partea oficială, după care va avea loc programul propriu-zis. În prima parte a programului vor evolua interpreţi şi colective ethno-folclorice din Republica Moldova, iar seara, la 19.00, pe scenă, împreună cu alţi interpreţi naţionali, vor urca interpreţi de peste hotarele ţării. Printre aceştia, la festival vor evolua Vladiswar Nadishana din Germania care cântă la 32 de instrumente ethno, Carlo Torlontano din Italia, interprţi din România şi Bulgaria.
Directorul rezervaţiei cultural-naturale Orheiul Vechi, Valeriu Paşa, a menţionat că locul de desfăşurare a festivalului a fost ales anume „Orheiul Vechi” pentru că specificul festivalului este de natură să îmbine atât aspectul cultural-istoric, cât şi cel natural. „În cadrul acestui festival vom putea testa mai multe lucruri pe care vrem să le facem funcţionale pe tot parcursul anului şi în acest caz mă refer anume la modalitatea de gestiune a fluxului de turişti, care la noi este greu de controlat. Prin organizarea unui astfel de eveniment vom atrage un număr impunător de turişti şi în acest fel vom promova Orheiul Vechi pe plan naţional şi internaţional”, a menţionat Valeriu Paşa.
Coordonatorul rezident ONU în Moldova, Kaarina Immonen, care este unul din susţinătorii festivalului, a spus că este plăcut surprinsă să afle că pentru acest eveniment a fost ales teritoriul Orheiului Veschi. „Mă bucur că a fost ales acest loc nu numai din considerentul că este unul dintre cele mai frumoase locuri din republică, dar şi pentru că, acum câţiva ani, noi am deschis în Orheiul Vechi primul Centru de Informare a turiştilor, care gestionează numărul turiştilor ce vizitează această locaţie. În afară de acesta vreau să menţionez că locul este preconizat să devină un Parc Naţional al Republicii Moldova”, menţionat Kaarina Immonen.
Preşedintele Centrului de cercetări arheologice, Sergiu Musteaţă, a menţionat că acest festival va combina armonia trecutului istoric cu cultura şi tradiţia actuală a Republicii Moldova. Totodată, acest festival este o modalitate de a promova locurile frumoase din republică în occident. „Orheiul Vechi este unul dintre cele mai atractive puncte, investigaţiile arhiologice aici se fac din anul 1946 şi duminică vizitatorii vor merge şi pe la săpăturile arheologice care se vor face”.
Pentru a oferi mai multor oameni posibilitatea de a gusta din plin din frumuseaţea peisajelor şi a muzicii ethno, organizatorii au fixat costul unui bilet la doar 50 de lei, iar costul pentru un bilet care va include şi transportul va fi de 100 de lei. Biletele vor putea fi cumpărate chiar pe teritoriul rezervaţiei Orheiul Vechi sau la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie. Organizatorii spun că se aşteaptă la circa 3-5 mii de vizitatori.
Festivalul este susţinut , de asemenea, de Primăria Chişinăului şi de Guvernul Republicii Moldova.