Gurbulea ştie, dar nu spune
https://www.ipn.md/index.php/ro/gurbulea-stie-dar-nu-spune-7965_976802.html
„Ştim cine sunt organizatorii, mediatorii şi instigatorii protestelor din 7 aprilie”, a declarat procurorul general al R. Moldova, Valeriu Gurbulea, la o conferinţă de presă, miercuri, 22 iulie. Solicitat să dea şi nume, Gurbulea a evitat să o facă, spunând că acestea au fost făcute deja publice.
Omul de afaceri Gabriel Stati şi fostul consilier al preşedintelui Voronin, Sergiu Mocanu, au fost cercetaţi penal, în închisoare şi la domiciliu, fiind acuzaţi de procurori de tentativă de uzurpare a puterii în stat. Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost şi el interogat de procuratură, aducându-i-se aceeaşi acuzaţie.
„Niciodată nimeni nu a afirmat despre participarea României ca stat, dar s-a menţionat despre diferite forme de participare”, a declarat procurorul general, fiind solicitat să explice care a fost implicarea României în protestele de la 7 aprilie. „Spre exemplu, în timpul evenimentelor din 7 aprilie au fost supuse unor atacuri cibernetice sistemele informaţionale ale unor instituţii de stat, inclusiv sistemul Preşedinţiei. Conform datelor urmăririi penale, aceste atacuri au avut loc de pe teritoriul României”, a spus Gurbulea.
„De asemenea au fost interpelate autorităţile române referitor la circumstanţele organizării multor tineri pentru a se deplasa la Chişinău înainte de 7 aprilie şi la 7 aprilie”, a mai spus procurorul. La 8 aprilie Guvernul R. Moldova a introdus regimul de vize pentru cetăţenii români, acuzând România de implicare în revoltă.
Referindu-se la cei 4 tineri despre care se presupune că ar fi fost omorâţi de poliţişti în bătaie în noaptea de după proteste, procurorul general a sugerat că relevant în această situaţie este doar cazul lui Valeriu Boboc. Gurbulea a confirmat că moartea acestuia a survenit în urma loviturilor primite în regiunea gâtului şi pieptului.
Întrebat dacă înalţi demnitari de stat sunt cercetaţi în legătură cu revolta din aprilie, Gurbulea spus că a fost interogat Vladimir Ţurcan, candidat PCRM, care a deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului după alegerile din 5 aprilie. El a mai spus că un grup de procurori militari şi ofiţeri de poliţie se ocupă de anchetarea evenimentelor din aprilie, dar încă nu este cercetat penal niciun poliţist.
Procurorul general a recunoscut că în comisariatele de poliţie au avut cazuri de tortură şi rele tratamente, fiind recepţionate 96 de plângeri. Drept concluzie, Valeriu Gurbulea a spus că „aceste acţiuni de dezordine în masă au purtat un caracter organizat”, au avut scopul de a organiza o revoluţie la Chişinău şi factorul politic a fost prezent.