logo

Grupul de clienții păgubiți în urma sustragerii de la Moldova-Agroindbank susține integral asumarea răspunderii Guvernului Sandu privind modificarea Legii Procuraturii


https://www.ipn.md/index.php/ro/grupul-de-clientii-pagubiti-in-urma-sustragerii-de-la-7542_1069453.html

COMUNICAT DE PRESĂ

 

GRUPUL DE CLIENȚI PĂGUBIȚI ÎN URMA SUSTRAGERII DE LA mOLDOVA-AGROINDBANK SUsȚINE INTEGRAL asumarea răspunderII Guvernului Sandu PRIVIND MODIFICAREA LEGII PROCURATURII

 

 

Noi, clienții păgubiți în urma sustragerii de la Moldova-Agroindbank, venim cu un mesaj de susținere integrală a asumării răspunderii Guvernului Sandu privind modificarea legii procuraturii.

Am decis să venim cu acest mesaj în urma experienței proprii prin care am trecut ultimele patru luni. Noi am constatat practici netransparente la unii, deja foști procurori. Cu toate că în procuratură sunt mulți procurori integri, care își exercită meseria în cadrul legii, au mai rămas elemente care nu vor să renunțe la practicele din trecut: corupere, dependența de grupuri de interes, nesocotirea drepturilor fundamentale ale cetățenilor. Prin toate aceste lucruri noi am trecut personal, nu pe auzite, în aceste luni. Atenționăm în mod clar: nu este o constatare retorică. Este un adevăr crud pe care noi l-am confruntat.

Dacă cineva crede că acest subiect este interesant doar la dezbateri la emisiuni TV, greșește. Oricine ar fi putut să fie în locul nostru. Odată ce ajungi în așa situație, să pierzi totul ce ai agonisit, te aștepți ca instituțiile de drept te vor apăra categoric și rapid. Însă, cu timpul observi că sistemul nu lucrează pentru cetățean. Totul se hotărăște în spatele tău. Noi nu mai acceptăm așa stare de lucruri, motiv din care sprijinim ferm inițiativa Guvernului Sandu.

Formal, avem lege a procuraturii, avem garanții în exercitarea mandatului de procuror general, însă cu toate acestea nu avem stat de drept. Cu această lege au fost admise multe ilegalități. Oare legea asigura scopurile pe care le declară?

Situația nu este una ordinară și necesită o soluție temporară neordinară. Comisia de la Veneția a constatat situația specială din Republica Moldova, în condițiile unui stat capturat și a aprobat adoptarea unor măsuri speciale pentru a depăși această stare.

Considerăm că ceea ce propune Guvernul Sandu se raliază la înalte standarde europene, stabilite de grupul de state împotriva corupției (GRECO).

Noi vedem inițiativa Guvernului ca o noutate absolută pentru țara noastră și totodată un fundament pentru a începe construcția statului de drept.

Noi susținem inițiativa Guvernului Sandu anume în temeiul dorinței sincere și consacrate de a construi un stat adevărat de drept, nu formal. Înțelegem această inițiativa astfel: Guvernul nu se ține de funcții cînd este pusă în discuție independența justiției.

Nu mai dorim să ne întoarcem în trecut. Alegerea noastră este doar un stat bazat pe lege, pe valori, pentru viitorul copiilor noștri.

La întrevederea noastră cu dna Prim-ministru, i-am adresat o întrebare: noi avem sau nu stat de drept. Răspunsul a fost: astăzi nu avem, lucrăm din greu să-l construim. Îi dorim succes în această activitate, avem întreaga încredere și o asigurăm că are sprijinul nostru, al cetățenilor.