logo

Grup parlamentar cu privire la neutralitatea permanentă a Republicii Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/grup-parlamentar-cu-privire-la-neutralitatea-permanenta-a-republicii-moldova-7965_1020131.html

Deputaţii comunişti, democraţi şi socialişti au votat pentru crearea unui grup de lucru care va analiza aspectele juridice şi constituţionale ce ţin de statutul de neutralitate a Republicii Moldova. Proiectul de hotărâre privind crearea grupului de lucru a fost elaborat de deputaţii democraţi în contextul discuţiilor pe marginea unui proiect de lege elaborat de comunişti privind statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, transmite IPN.

Deputaţii liberal-democraţi şi cei liberali s-au opus acestei iniţiative şi nu au delegat membri în grupul de lucru. Liberali sunt de părere că această iniţiativă legislativă este o nouă tentativă a Moscovei de a pune piedici parcursului european al Republicii Moldova. PLDM consideră că Republica Moldova nu are nevoie de o asemenea lege în situaţia în care statutul de neutralitate este prevăzut în Constituţie, dar acesta nu este respectat prin dislocarea armatei ruse pe teritoriul ţării.

Deputatul democrat, Dumitru Diacov, unul dintre autorii iniţiativei de formare a grupului de lucru, a explicat că problema neutralităţii este o chestiune complicată şi delicată care necesită să fie examinată pentru ca în privinţa viitoarei legi să existe un consens cât mai larg.

Membrii grupului de lucru sunt deputaţii socialişti Andrei Neguţa şi Vasile Bolea, deputaţii democraţi Dumitru Diacov şi Sergiu Sîrbu, şi deputaţii comunişti Vladimir Vitiuc şi Artur Reşetnicov.