logo

Grup de inițiativă civică propune un proiect de consolidare a societății moldovenești


https://www.ipn.md/index.php/ro/grup-de-initiativa-civica-propune-un-proiect-de-consolidare-7965_1080222.html

Un grup de inițiativă civică, în frunte cu Artur Croitor, propune un proiect de consolidare a societății moldovenești. „În structura noii Constituţii vom lucra, în primul rând, la schimbarea prefeței, a cărei nouă variantă deja este elaborată. De asemenea, vom schimba principiile de consolidare a statului”, a precizat Artur Croitor în cadrul unei conferințe de presă la IPN.

Autorul inițiativei spune că vor fi revăzute compartimentele care se referă la atribuţiile Parlamentului, atribuţiile șefului statului şi cele ale autorităţilor locale. Justiția va avea mai multă independenţă, dar va fi sub controlul societăţii.

Artur Croitor a menţionat că, la 30 ani de independenţă a ţării, Republica Moldova nu are cu ce se mândri. Sunt 30 de ani de pierdere de oportunităţi, în care ţara trece din criză în criză. „Independenta a venit pe neaşteptate, iar primii deputaţi au recunoscut că au adoptat în pripă Constituția”. Artur Croitor spune că, în varianta în vigoare, Constituția țării nu permite o guvernare efectivă. Ceea ce avem e „o copie a Constituţiei României, care, la rândul ei, e o copie a Constituţiei Franţei”, spus  liderul grupului de inițiativă.

Artur Croitor afirmă că, odată ce ţara trece în prezent printr-o criză administrativă, iar dacă Maiei Sandu îi va reuşi să o treacă, mai departe preşedintele se va confrunta cu dificultăţi precum atribuţii limitate şi lipsă de verticalitate a puterii. În actuala Constituţie moldovenească e mult dezechilibru, lacune şi inutilităţi, afirmă Artur Croitor. Grupul de inițiativă civică va lucra la un proiect naţional comun, un nou document al Constituţiei. „Credem ca avem nevoie de o a doua republică. Considerăm că Constituţia trebuie elaborată de popor, să fie propuneri de la toate grupurile sociale”, a spus Artur Croitor.

Alexei Moldovan, activist civic, membru al Grupului de inițiativă, crede că fiecare articol din Constituţie trebuie revăzut. Acum, pe lângă alte criterii de divizare, societatea e împărţită şi pe principiului politic. Republica Moldova, fiind o tară foarte mică, nu va ajunge niciodată la nivelul pretins, al Elveţei, pentru că cetăţenii au o cu totul altă mentalitate. Limita posibilităţilor ţării e de a ajunge la nivelul Estoniei, a mai spus Alexei Moldovan.

Membrii grupului de inițiativă civică se declară deschişi pentru consultări în vederea elaborării documentului. Doritorii de a contribui sunt îndemnaţi să ia legătura cu autorii proiectului prin intermediul paginii de Facebook Forum constituţional ∕ Конституционный форум. Autorii promit că vom prezenta prevederile noului document pe blocuri şi le vor publica spre consultări cu cetăţenii.