logo

GRT a omis subiectele despre coruperea alegătorilor și interferența străină, raport


https://www.ipn.md/index.php/ro/grt-a-omis-subiectele-despre-coruperea-alegatorilor-si-interferenta-8013_1108769.html

În campania electorală pentru aceste alegeri, televiziunile au acordat o atenție semnificativă unor subiecte esențiale, cum ar fi organizarea procesului electoral. De asemenea, și fenomenului de corupere a alegătorilor. Cetățenilor le-au fost prezentate informații despre amploarea acestor ilegalități care au fost identificate de către jurnaliștii de investigații și de către autorități. Din 10 posturi TV monitorizate, doar Gagauziya Radio Televizionu a omis acest subiect din știrile și emisiunile puse în emisie. GRT nu s-au referit la coruperea alegătorilor și nici interferența străină în campania electorală. O spun membrii Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, în contextul prezentării celui de-al cincilea raport de monitorizare, elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Într-o conferință de presă la IPN, directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a menționat că, pe parcursul întregii companii s-a observat că postul respectiv rareori a vorbit despre candidați. Și atunci când vorbea, aceștia erau listați doar, iar în știri nu au avut acces direct, așa cum a fost în cazul altor televiziuni. De asemenea, monitorizarea a arătat că GRT a preferat să informeze doar despre activitatea Comisiei Electorale Centrale, nu și despre procesul electoral sau despre alte lucruri care ar putea fi de interes.

În emisiuni GRT a invitat diferiți experți sau reprezentanți ai unor partide ca să vorbească în mare parte despre partidul de guvernământ și candidata acestuia în prezidențiale, despre lucrurile care nu au fost făcute sau nu au fost făcute bine din perspectiva lor. Potrivit lui Nadine Gogu, este un soi de filtru foarte critic, în care a fost prezentat partidul de guvernământ și candidata acestui, ceilalți mai puțin.

Secretara Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Polina Panainte, a consideră că acest caz ilustrează foarte bine importanța și impactul pe care îl are mass-media asupra comportamentului alegătorului. Or, anume în regiunea Găgăuziei s-a văzut o discrepanță foarte mare între susținerea pentru un candidat și altul. „Deci, a fost masiv susținut doar un candidat. Și asta se aliniază inclusiv cu faptul că instituțiile media au susținut sau au reflectat de o manieră pozitivă un candidat și foarte negativ – un alt candidat”, a mai menționat Polina Panainte.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.