logo

Grigore Novac: Promitem indexarea pensiilor cu cel puțin 20%


https://www.ipn.md/index.php/ro/grigore-novac-promitem-indexarea-pensiilor-cu-cel-putin-20-8004_1082781.html

Echipa Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS)a demonstrat de-a lungul timpului că este cea mai profesionistă echipă și are capacitatea de a face față celor mai dificile crize. O spune Grigore Novac, candidat la funcția de deputat pe lista blocului PCRM-PSRM. În timpul celei de-a patra ediții a dezbaterilor electorale organizate de IPN, Novac a menționat că îmbunătățirea calității vieții cetățenilor este prioritatea de bază a formațiunii sale, acest lucru fiind posibil prin redresarea economică a țării, notează IPN.

Odată ajunși în Parlament, reprezentanții comuniștilor și socialiștilor spun că vor continua majorările de salarii pentru medici, angajați ai sistemului de educație, majorări începute de legislatura trecută. Pentru redresarea economică a țării, blocul PCRM-PSRM propune dezvoltarea platformelor industriale, demararea marilor proiecte de infrastructură, proiecte care vor genera venituri la bugetul de stat și vor încuraja investitorii străini să-și inițieze afaceri în Republica Moldova.

„În programul nostru punem accent pe îmbunătățirea vieții cetățenilor. Noi deja am început majorările de salarii, pentru angajații din domeniul sănătății. Aceleași ambiții le avem pentru toate categoriile sociale, e vorba de majorarea burselor studenților, pensiilor. Indexarea pensiilor va fi cu cel puțin 20%”, a spus Grigore Novac.

Reprezentanții BeCS insistă că inițiativa privind reducerea vârstei de pensionare este una benefică, deși intens criticată de partidele proeuropene, care au menționat că această problemă nu a fost agreată cu partenerii financiari externi ai țării.

„PSRM a fost autorul proiectului prin care vârsta de pensionare de 63 de ani pentru bărbați și femei a fost micșorată la 57 pentru femei și 62 pentru bărbați. Noi am considerat oportună micșorarea vârstei de pensionare pentru că am pus în capul mesei interesele cetățenilor, de asemenea s-a luat în calcul și speranța de viața, iar aici indicatorii nu sunt foarte buni. Am fost criticați pentru acest proiect pentru că FMI și Banca Mondială ne-au spus să nu intervenim pe vârsta de pensionare. Între ce vrea FMI și ce vor cetățenii, noi am optat pentru cetățeni”, a mai spus Novac.

În timpul dezbaterilor, Grigore Novac a menționat că echipa BeCS promovează valorile tradiționale, întărirea statalității Republicii Moldova și protejarea credinței ortodoxe.

„Echipa PCRM-PSRM a demonstrat de-a lungul timpului că poate să facă față provocărilor. Am trecut peste secetă, inundații, pandemie și nu ne este rușine să ne uităm în ochii oamenilor. Le cer cetățenilor să nu cadă pradă cuvintelor frumoase și goale, ci să aleagă oameni care au demonstrat profesionalism”, a spus Grigore Novac.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 6.

La cea de-a patra dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală – 2021” au mai participat reprezentantul Partidului Acasă Construim Europa și reprezentantul Blocului Electoral „Renato Usatîi”.

La cea de a cincea dezbatere electorală IPN, care va avea loc luni, 5 iulie, cu începere de la ora 11:15, au fost invitați concurenții electorali: candidatul independent Veaceslav Valico și Partidul Regiunilor.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.