Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) este deranjat de faptul că o serie de țări aplică restrictiv dreptul de acces la informații și a cerut autorităților naționale să respecte standardele internaționale în acest domeniu, iar Republica Moldova face parte din lista celor 6 țări, supuse procedurii de neconformitate a rundei de evaluare GRECO, transmite IPN cu referință la un comunicat al CoE.
În raportul său, GRECO reamintește că unele guverne sunt reticente față de publicarea informației și preferă să aplice excepții care le-ar permite să filtreze sau să oprească în totalitate informațiile solicitate. În plus, aplicarea legilor privind libertatea de acces la informații se realizează neuniform de către instituțiile guvernamentale, ceea ce solicită o înțelegere și aplicare comune a legilor naționale privind libertatea de informare.
Președintele GRECO, Marin Mrčela, a spus: „Guvernele ar trebui să garanteze principiul general al transparenței documentelor publice în practică. Orice excepție de la regula dezvăluirii publice ar trebui să fie limitată la minimum și să fie temeinic justificată. Când vine vorba în mod specific de achiziții publice, controlul public și accesul la documentele oficiale este esențial pentru prevenirea eficientă a corupției”.
GRECO a salutat progresele statelor în implementarea recomandărilor sale pentru prevenirea corupției și promovarea integrității. Aceasta se referă, în special, la Finlanda și Norvegia, singurele țări care au implementat pe deplin toate recomandările GRECO în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii. Lituania a implementat pe deplin 92% dintre recomandări, urmată de Albania (90%), Regatul Unit (88%), Bulgaria (84%), Letonia (81%), San Marino (77%), Suedia (75%), SUA (75%), Estonia (74%), Muntenegru (73%), Țările de Jos (71º%), Serbia (71%), Islanda (70%) și Monaco (68%).
În prezent, doar 6 țări sunt supuse procedurii de neconformitate a rundei a patra de evaluare GRECO: Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Danemarca, Republica Moldova, Polonia și Turcia. Țara noastră a implementat pe deplin șase recomandări (33%). Dintre recomandările rămase, zece au fost parțial implementate (55,5%) și două au rămas neimplementate (11%), notează comunicatul de presă emis de forul european.