Greceanîi şi Putin au semnat Programul de colaborare economică dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă pentru 2009-2020
https://www.ipn.md/index.php/ro/greceanii-si-putin-au-semnat-programul-de-colaborare-economica-dintre-r-moldova--7965_972583.html
Premierii Zinaida Greceanîi şi Vladimir Putin au semnat, în seara zilei de vineri, 14 noiembrie, Programul de colaborare economică dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă pentru perioada 2009-2020, transmite Info-Prim Neo.
Vladimir Putin se află la 14 noiembrie în vizită oficială în R. Moldova. În cursul zilei, Putin a participat la Summit-ul şefilor de guvern ai statelor CSI de la Chişinău. Ulterior, delegaţia Guvernului rus a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi a avut întrevederi cu autorităţile de la Chişinău.
După întrevedere, premierii Greceanîi şi Putin au semnat Programul de colaborare economică şi au făcut scurte declaraţii pentru presă. Zinaida Greceanîi a declarat că, practic, pe marginea tuturor chestiunilor abordate a fost atins un consens. „Acest fapt confirmă încă o dată că nivelul de încredere între statele noastre a crescut şi a devenit un factor esenţial în dezvoltarea ulterioară a cooperării noastre”, a spus Greceanîi. Au fost discutate, în primul rând, dezvoltarea relaţiilor economice şi comerciale. „În pofida dinamicii pozitive stabile a schimburilor comerciale dintre statele noastre, în acest domeniu avem încă multe rezerve neutilizate”, a precizat Greceanîi.
Potrivit premierului moldovean, s-au discutat chestiuni precum cooperare regională, colaborarea între agenţii economici din cele două ţări, extinderea gamei de mărfuri în circuitul comercial dintre ţări, eliminarea unor bariere artificiale fiscale sau vamale ş.a. „Programul semnat va contribui atât la soluţionarea acestor probleme, cât şi la identificarea unor noi metode şi căi efective de dezvoltare a cooperării noastre”, a menţionat Greceanâi.
Părţile au convenit că sunt necesare eforturi comune pentru îmbunătăţirea structurii şi diversificarea schimburilor comerciale. În mod special, este vorba de cooperare în domenii precum investiţiile, agricultura, energetica, transportul, comunicaţiile, turismul. De asemenea, s-a convenit activizarea colaborării structurilor financiar-bancare în combaterea crizei financiare mondiale şi a consecinţelor ei asupra economiilor celor două ţări.
„Sunt sigură că actuala vizită a delegaţiei guvernamentale a Federaţiei Ruse în Moldova este încă un exemplu a dorinţei noastre comune de a întări prietenia seculară dintre ţările noastre şi de a dezvolta o cooperare reciproc avantajoasă în toate domeniile”, a conchis Zinaida Greceanîi.
Vladimir Putin a declarat că „R. Moldova activează ca un participant interesat de eforturile comune din cadrul CSI, ceea ce este foarte important pentru procesele integraţioniste”. Putin a amintit că în 2009 R. Moldova va deţine preşedinţia CSI. „Nu este o perioadă simplă pentru economia şi finanţele mondiale, când în faţa statelor CSI stă sarcina de a asigura interesele sale şi a-şi uni eforturile pentru a învinge criza economică mondială. Rusia este gata să acorde asistenţa necesară partenerilor moldoveni pentru a realiza aceste sarcini”, a spus Putin.
Totodată, Vladimir Putin a remarcat tendinţe pozitive în relaţiile moldo-ruse. „Ele deschid perspective bune pentru formarea unor strategii pe termen lung ale parteneriatului nostru, confirmă şi atrag atenţia la dinamica pozitivă în dezvoltarea relaţiilor. În 2007, volumul comerţului a atins cifra de 1,3-1,4 mlrd dolari, iar în 8 luni ale anului curent a depăşit un miliard, fapt ce ne permite să presupunem că până la finele anului vor atinge 2 mlrd dolari”, a afirmat premierul rus. „Totuşi este încă asupra ce de lucrat, sunt necesare structuri mai contemporane şi diversificate ale relaţiilor. Există propuneri în acest sens şi trebuie să asigurăm realizarea lor efectivă”, a adăugat Putin. Potrivit lui „semnarea Programului economic va da startul unei activităţi comune mai efective şi va fortifica mecanismul de cooperare”.
Vladimir Putin a anunţat că urmează să aibă o întrevedere cu preşedintele RM Vladimir Voronin, unde va avea posibilitatea să discute detaliat asupra problematicii reglementării transnistrene.
În cadrul aceleiaşi ceremonii, au mai fost semnate trei documente: Acordul cu privire la realizarea proiectului de separare a blocurilor energetice de la Centrala Electrică Raională de Stat Moldovenească, pentru funcţionarea radială cu sistemul energetic al României; Programul de colaborare între Ministerul Culturii şi Turismului al Republicii Moldova şi Ministerul Culturii al Federaţiei Ruse pentru 2009-2011 şi Acordul între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind cooperarea în domeniul tehnologiilor informaţionale şi al comunicaţiilor.
Presa nu a avut posibilitate să adreseze întrebări celor doi demnitari şi nu a avut la dispoziţie documentele anunţate ca semnate.