logo

Gholamali Mohammadifard: Puterea și opoziția sunt părinții societății, trebuie să coopereze


https://www.ipn.md/index.php/ro/gholamali-mohammadifard-puterea-si-opozitia-sunt-parintii-societatii-trebuie-8004_1087202.html

„Guvernarea a încercat să comunice. Dar de fiecare dată când au venit să spună ceva, s-au înglodat mai tare și, cu certitudine, ei se tem deja să comunice”, a observat Gholamali Mohammadifard, psiholog, doctor în științe politice, în cadrul dezbaterii publice la IPN: „Criza energetică văzută de la guvernare, din opoziție și din societate. De ce fiecare parte se comportă așa cum se comportă?”.

Criza energetică este una generală, nu ține doar de Republica Moldova, a susținut expertul opinia altor participanți la discuție. Ea se suprapune, se intersectează cu pandemia, cu migrația, cu alte provocări care se produc în paralel. „Dar criza este cea mai bună oportunitate pentru a lăsa la o parte divergențele și a căuta împreună soluția. Trebuie să învățăm să relaționăm... Dar nu există – iar am dat dovadă de imaturitate politică. Relația între putere și opoziție nu e funcțională. De ce? Pentru că nu cunoaștem, nu învățăm și nu avem consultanții necesari”.

Vorbind despre calitatea clasei politice din țară, expertul a menționat prezența unor actori de duzină care fac politică. „Dar avem atâțea specialiști în Republica Moldova. Dacă nu ne pricepem, de ce ne băgăm în politică? Sau dacă ne băgăm din conjunctură, de ce nu luăm niște experți normali care vor ști să ne dirijeze”, a relevat cercetătorul în științe politice.

În altă ordine de idei, expertul a menționat incapacitatea puterii și opoziției de a coopera în interesul național. „Relația este primordială, mai ales între opoziție și putere, și dacă nu știi s-o faci...Ei sunt ca mama și tata pentru un copil. Puterea și opoziția sunt părinții societății. Fiecare își are rolul său, dar nu contează poziția ocupată la moment, care se schimbă. Puterea și opoziția sunt un cuplu. Și nu trebuie să-l transformăm într-un cuplu conflictual”.

Expertul a asemuit situația cu problema copilului îmbolnăvit în timp ce părinții sunt certați și în loc să se ocupe de problemă își caută unul altuia metehne. „Ca psiholog înțeleg (contrapunerile), dar ca politolog, ca om de rând, nu pot să le înțeleg. Pot spune doar că văd infantilism politic - infantilism din punct de vedere al meseriei pe care o practică. Dacă nu pot să-și revadă abordările, să plece, așa cum au plecat și alții... E foarte grav aceea ce urmează, deoarece contravine oricărei norme și morale politice: e ca și cum ai amenința și presa părinții atunci când copilul lor e pe pat de spital. Nu văd nimic bun în această situație”, referindu-se la pericolele care vin din exterior”, a menționat expertul.

Dezbaterea publică la tema „Criza energetică văzută de la guvernare, din opoziție și din societate. De ce fiecare parte se comportă așa cum se comportă?”, organizată de IPN, a fost ediția a 222-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.