logo

Gheorghe Cavcaliuc și cei doi colegi ai săi au ajuns la Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/gheorghe-cavcaliuc-si-cei-doi-colegi-ai-sai-au-8011_1082820.html

Președintele Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc, și cei doi colegi ai săi, Valentina Geamănă și Alexandru Cîrpa, reținuți duminică dimineața pe Aeroportul Sheremetyevo din Moscova, au revenit la Chișinău, duminică noaptea. Aceștia au fost întâmpinați cu drapelele partidului, flori și aplauze, de mai mulți membri ai PACE, pe Aeroportul din Chișinău, transmite IPN.

„Mă bucur că voi sunteți puternici, mă bucur și să știți că eu eram la fel de puternic în fiecare secundă petrecută acolo. E pentru prima dată în viața mea când eram în izolator, chiar dacă erau condiții adecvate. Dar eu am fost puternic și fiecare secundă mă gândeam că eu am să mă întorc și noi o să continuăm lupta pentru Moldova. Să nu stăm în genunchi la nimeni, noi să fim puternici, să nu le dăm voie să ne calce în picioare, asta e foarte important, e foarte, foarte important”, a declarat Gheorghe Cavcaliuc, la întoarcere.

În dimineața zilei de duminică, 4 iulie, membrii PACE au anunțat că liderul lor, Gheorghe Cavcaliuc, alături de alți doi colegi, au fost reținuți de poliția de frontieră pe Aeroportul Sheremetyevo. Cei trei urmau să aibă o întâlnire cu diaspora din Federația Rusă.

Ulterior, într-o reacție, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a precizat că cei trei membri ai PACE nu au respectat premeditat regulile de intrare pe teritoriul Federației Ruse, unul dintre ei cunoscând faptul că are interdicție de intrare în Federația Rusă, a mers la Moscova, fiind conștient de consecințele acestei decizii. Membrii PACE au infirmat declarațiile MAEIE.