logo

Gestionarea deşeurilor, una dintre cele mai mari probleme de mediu ale Chişinăului


https://www.ipn.md/index.php/ro/gestionarea-deseurilor-una-dintre-cele-mai-mari-probleme-de-mediu-ale-chisinaulu-7967_1023548.html

Administraţia Chişinăului trebuie să se concentreze asupra a trei probleme principale de mediu: gestionarea deşeurilor, micşorarea impactului transportului urban şi problema distrugerii spaţiilor verzi. Mişcarea Ecologistă Urbană consideră că acestea sunt principalele probleme care necesită soluţionare cât mai urgentă, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Preşedintele Mişcării, Vladimir Garaba, a declarat că gunoiştea ilegală din suburbia Chişinăului trebuie lichidată. „Problema ecologică numărul unu este reluarea transportării deşeurilor la Ţânţăreni. În fiecare zi sunt adunate ilegal mii de tone de deşeuri solide la marginea Chişinăului. Primăria trebuie să întreprindă măsuri imediat”, a menţionat Garaba.

Mişcarea Ecologistă Urbană a elaborat un studiu aprofundat a impactului de mediu a gunoiştii de la Ţânţăreni ca să demonstreze că poate fi reluată transportarea deşeurilor în acest punct de colectare.

A doua problemă ce necesită soluţionare imediată, în opinia Mişcării, este impactul transportului asupra mediului urban. „Poluarea aerului atmosferic este o problemă extraordinară. Numărul automobilelor depăşeşte de trei ori norma stabilită în momentul proiectării Chişinăului. Capacitatea străzilor este de trei ori mai mică”, a afirmat Garaba.

Mişcarea Ecologistă Urbană propune o serie de soluţii pentru această problemă. „Pentru a reduce poluarea aerului, trebuie să scoatem toate maşinile din centrul capitalei. Pentru aceasta trebuie să reducem numărul de parcări. Astăzi, în centrul oraşului avem 10 mii de locuri de parcare. Oamenii nu au pe unde merge, practic. O soluţie ar fi descărcarea străzilor, adică trebuie admise doar 3 mii de locuri de parcare”, a afirmat Garaba, menţionând că, de asemenea, trebuie stabilite taxe usturătoare pentru parcare. În plus, ar trebui să fie create şoseaua de centură şi parcările gratuite de interceptare, la marginea oraşului, unde oamenii din raioane şi-ar putea lăsa maşinile.

A treia problemă municipală de mediu este distrugerea spaţiilor verzi prin construcţii ilegale în parcuri, în interiorul cartierelor locative şi al instituţiilor şcolare şi preşcolare. „Pe noi nu ne aranjează faptul că se taie copacii la fiecare pas. Noi am analizat situaţia şi am depistat faptul că pe străzile Ismail şi Vasile Alecsandri din capitală până la 60% din arbori au fost lichidaţi. Noi transformăm oraşul într-un pustiu”, a menţionat preşedintele Mişcării Ecologiste Urbane.