logo

Germania are o nouă guvernare: impact asupra situației din PaE și din Moldova. dezbateri IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/germania-are-o-noua-guvernare-impact-asupra-situatiei-din-8004_1086471.html

Republica Federală Germania are un nou guvern format în baza unei noi coaliții de guvernare. În aceste condiții, ar putea surveni anumite schimbări în abordarea lucrurilor din Uniunea Europeană și regiunea în care este situată Republica Moldova din partea noului Executiv. Cum se pot schimba lucrurile în UE și în regiune au discutat participanții dezbaterii publice „Germania are o nouă guvernare: impact asupra situației din Parteneriatul Estic și din Republica Moldova”, organizate de Agenția de presă IPN.

Politologul Dionis Cenușa, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, a declarat că după recentele alegeri parlamentare federale, trei partide au acumulat un număr important de voturi. Este vorba despre Partidul Social-Democrat, Partidul Liber Democrat și Partidul Verzilor Ecologiști. După negocieri complexe, care au durat peste două luni, a fost formată coaliția largă, numită de experți „semafor”, reieșind din culorile formațiunilor. „Cele trei partide au decis să creeze o coaliție, care la început era de neconceput, deoarece vorbim despre viziuni, pe alocuri diferite, în special, între Partidul Liber Democrat, care este promotorul intereselor businessului și Partidul Verzilor, care promovează activ o agendă a tranziției economice pentru a soluționa problemele legate de schimbările climatice”, explică Dionis Cenușa, columnist principal al Agenției de presă IPN.

Potrivit lui, membrii coaliției au semnat Acordul de guvernare pe 7 decembrie, iar pe 8 decembrie a avut loc votul din Parlamentul Germaniei și respectiv – învestirea în funcție. Guvernul condus de fostul ministru al finanțelor, Olaf Scholz, are ca structură 16 ministere, unul dintre ele nou creat. Este vorba despre Ministerul Afacerilor Economice și al Climei. Alte două ministere importante sunt Ministerul Finanțelor și Ministerul Afacerilor Externe.

„Este important de menționat că acordul semnat pe 7 decembrie este extrem de ambițios. Este unul vizionar pe alocuri, în special când vine vorba despre tranziția spre o economie verde și respectiv digitalizarea economiei. Și aici am putea avea anumite ciocniri de interese între Partidul Liber Democrat, care va controla Ministerul Finanțelor, și Verzii, care urmează să ceară mai multe resurse financiare pentru a putea produce mult dorita tranziție spre o economie verde și care au sub control Ministerul Afacerilor Economice și al Climei”, a menționat Dionis Cenușa.

Ex-viceministrul de externe Valeriu Ostalep, expert în domeniul relațiilor internaționale și securității, a spus că Germania ca stat merită tot respectul pentru principiul coerenței de care dă dovadă în majoritatea domeniilor, dar în special în cel al politicii externe. „Deciziile luate de germani și în domeniul afacerilor, și în domeniul politicii externe sunt analizate, consultate, chibzuite și niciodată nu au fost haotice. Fostul cancelar german, Angela Merkel, a avut un mandat lung și politica externă sau asistența acordată de acest stat niciodată nu au fost imprevizibile”, a spus el.

Valeriu Ostalep nu exclude că noul ministru german al afacerilor externe va încerca să introducă elemente noi în agendă în ceea ce ține de climă, transport, energie și relațiile cu Rusia. Totuși, Ministerul de Externe este o componentă a guvernării germane și cel mai probabil, guvernarea va fi destul de calmă și previzibilă. De asemenea, schimbări radicale, în următorii trei-patru ani, nu vor fi nici în raport cu statele din Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova.

„Germania și Ministerul de Externe al Germaniei promovează programe de asistență pentru Moldova. Noi avem elemente specifice de asistență din partea Germaniei. Știm că un consilier care are cetățenie germană, începând cu anul viitor, va fi asistentul președintelui Republicii Moldova. Eu cunosc despre mai multe programe de asistență a Germaniei nu doar pentru soluționarea problemei transnistrene, dar sunt și niște misiuni economice în această regiune. Deci, cred că în ceea ce ține de Parteneriatul Estic și concret de Republica Moldova nu vor surveni schimbări radicale. Germania va fi un susținător constant”, a mai spus fostul viceministrul al afacerilor externe.

Dorina Baltag, cercetătoare în politică externă și diplomația UE la Institutul pentru Diplomație și Guvernanță Internațională de la Londra, a declarat că, din perspectiva Republicii Moldova sau a Trioului Asociat, puțin probabil că Germania își va schimba radical politica externă. Poate doar în ceea ce ține de dimensiunea cooperării și colaborării sectoriale, în baza acordurilor de asociere. Ar putea apărarea direcții noi care vor rezona cu modificările, posibil radicale, de pe intern, din Germania.

Potrivit cercetătoarei, din punct de vedere istoric, Germania a avut și va continua să aibă un loc absolut central în ceea ce privește Uniunea Europeană, țările G7 și NATO. „În mediul academic, atunci când se vorbește despre Germania, este abordat fenomenul „merkelism”, care este despre practici de guvernare, colaborare politică internațională, poziționare economică și geopolitică. Și nu o dată, fostul cancelar a fost etichetată drept un lider al lumii libere și acel etalon pentru standarde democratice, în interiorul UE și NATO”, a spus ea.

Totuși, în opinia sa, acest „merkelism” va fi revizuit, pentru ca în Uniunea Europeană, Germania să fie pe poziție centrală. „Or, persistă două mari amenințări. Este vorba despre slăbirea statului de drept în UE, dar și despre un eșec al UE de a-și apăra interesele în lume. Germania menține UE unită în perioada unei serii de crize interne – criza financiară, relația cu Rusia, brexit, pandemia etc. Totodată, minusul discutat la nivelul Uniunii Europene este politica de a rămâne neutră. Și întrebarea este dacă guvernul nou al Germaniei va rămâne neutru sau va avea o poziție mai drastică, lucru care va fi clar după ceva timp”, a spus Dorina Baltag.

Dezbaterea publică la tema: „Germania are o nouă guvernare: impact asupra situației din Parteneriatul Estic și din Republica Moldova” este ediția 218 din ciclul de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.