logo

Georgienii, reuniți cu abhazienii și osetinii, vor să revină pe calea integrării în UE


https://www.ipn.md/index.php/ro/georgienii-reuniti-cu-abhazienii-si-osetinii-vor-sa-revina-7965_1104774.html

În 2030, Georgia „puternică, unită” ar trebui să devină membră a UE, împreună cu frații abhazieni și osețini, a declarat premierul Irakli Kobakhidze cu ocazia Zilei Independenței, care se celebrează la 26 mai, transmite IPN cu referință la agenda.ge.

Șeful guvernului de la Tbilisi a subliniat că Georgia se confruntă în prezent cu „cele mai dificile provocări”, dar a menționat că „societatea georgiană este mult mai experimentată decât a fost în primii ani de redobândire a independenței, [...] iar țara este condusă de un Guvern, care veghează suveranitatea și independența Georgiei, protejându-i interesele naționale”.

Prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze a marcat duminică Ziua Independenței, spunând că „visul [oricărui] georgian este să trăiască într-o Georgia unită și puternică”, împreună cu „frații și surorile noștri abhazieni și osetini”, și de a deveni o țară-membru cu drepturi depline al familiei europene în 2030 - la 40 de ani de la redobândirea independenței țării [față de URSS].

Totodată, premierul a relevat că acum 106 ani, pe 26 mai, „a fost restabilită independența de stat a Georgiei și s-au pus bazele primei republici georgiene, care, deși a existat doar de 3 ani, ne-a lăsat cea mai prețioasă moștenire a guvernării democratice”, a menționat Kobakhidze, aducând felicitări „fiecărui cetățean” al țării care sărbătorește „cea mai importantă” sărbătoare națională.

Premierul i-a felicitat, de asemenea, pe recruții care au dat „jurământ de credință patriei în această remarcabilă zi” și a subliniat că georgienii „muncesc, luptă și cu credință se sacrifică” în numele independenței de 3000 de ani a țării, adăugând că „la răscrucea drumurilor” din calea imperiilor, această credință și jertfire de sine au permis micii, dar mândrei noastre țări să-și mențină libertatea și independența de stat”.

În anul 2021, la o conferință cu participarea președintelui Consiliului European, Charles Michel, la Batumi, liderii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei au semnat o declarație comună privind dezvoltarea Parteneriatului Estic și implementarea acordurilor de asociere ale celor trei țări cu Uniunea Europeană. Actualmente, cele trei state au statut de candidat de aderare la Uniunea Europeană. Abhazia și Osetia de Sud sunt regiuni separatiste. Majoritatea țărilor le recunosc ca parte a Georgiei, în timp ce Rusia, Venezuela, Nicaragua, Nauru și Siria le consideră independente. La fel ca și nerecunoscuta rmn din stânga Nistrului, formațiunile separatiste din Caucaz au tot sprijinul Rusiei.