Georgia şi Ucraina vor deveni memri ai NATO
https://www.ipn.md/index.php/ro/georgia-si-ucraina-vor-deveni-memri-ai-nato-7965_969125.html
Albania şi Croaţia au primit invitaţia de aderare la NATO. Negocierile cu Macedonia, a treia ţară care se aştepta să fie invitată să adere la alianţă în urma summitului de la Bucureşi, vor fi reluate după ce aceasta îşi va rezolva problema cu numele. Despre aceasta a anunţat joi, 3 aprilie, într-o conferinţă de presă secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, transmite de la Bucureşti corespondentul Info-Prim Neo acreditat la summitul Alianţei.
Conferinţa de presă a început cu o oră şi jumătate înrziere. Secretarul general a dat citirii unei declaraţii a şefilor de state şi guverne NATO.
„Regunoaştem angajamentul demonstrat de fosta republică iugoslavă a Macedoniei faţă de valorile europene şi operaţiunile alianţei. O felicităm pentru eforturile demonstrate, dar trebui să-şii rezolve mai întâi problema numelui”, a declarat Scheffer.
Solicitat de presă care dintre state au optat împotriva aderării Macedoniei, secretarul general NATO a spus că nu comentează asupra deciziilor individuale ale aliaţilor, precezând în acelaşi context că nu există un termen fix pentru care a fost amânată accederea. „Încurajăm soluţionarea cât mai rapidă a problemei. Recunosc, speram să avem trei invitaţi la aderare la acest summit, dar există această chestiune a numelui”, a subliniat oficialul.
Referinduse la deciziile aliaţilor cu privire la Georgia şi Ucraina, Jaap de Hoop Scheffer a comunicat că NATO salută aspiraţiile de aderare a celor două ţări. „Georgia şi Ucraina vor deveni memri ai NATO”, a declarat secretarul menţiond că MAP (Planul de Acţiuni pentru Aderare) este următoarea etapă în relaţia cu aceste ţări. Imediat în perioada următoare vor fi lansate negocieri la nivelul miniştrilor de externe pentru eliminarea problemelor care ar putea împiedica implementarea planului.
De asemenea, oficialul a comunicat despre intinsificarea dialogului cu Bosnia-Herţegovina şi Macedonia.
Cu referire la apărarea anirachetă, Scheffer a menţionat că aliaţii au decis să facă un front comun. Un plan va fi trecut în revistă la summitul din 2009. De asemenea, s-a căzut de acord asupra protecţiei datelor cu caracter personal.
Delegaţia din Macedonia a anunţat în dimineaţa zilei că părăseşte summitul din cauza poziţiei Greciei care se opune aderării ei la alianţă condiţionând cu schimbarea numelui.
Preşedintele ucranian Vicror Iuşenko a sosit, de asemenea, la Bucureşti pentru a participa la Summit-ul NATO urmând să participe la şedinţa Comisiei Ucraina - NATO. Traversând spaţiul centrului media, preşedintele a declarat că Ucraina va deveni membru NATO.