Georgia şi Rusia schimbă critici pe marginea ostilităţilor
https://www.ipn.md/index.php/ro/georgia-si-rusia-schimba-critici-pe-marginea-ostilitatilor-7965_970990.html
Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili declară că 90 la sută din georgienii omorâţi în conflictul cu Rusia sunt civili. Luni într-o conferinţă de presă la Tbilisi el a spus că mai multe tancuri ruseşti au intrat până la 5 km de oraşul Gori în centrul Georgiei, „dar atacul lor a fost respins şi acum ele se află la 20 km de localitate”. Preşedintele nu a specificat numărul victimelor, transmite Info-Prim cu refere la relatări ale agenţiilor de presă internaţionale.
Între timp, potrivit oficialilor georgieni, avioane ruseşti bombardează localităţi situate în teritoriul controlat de Georgia şi chiar portul Poti de la Marea Neagră. Militari ruşi au recunoscut că au pierdut 18 soldaţi şi 4 avioane de luptă.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că „partea principală” a operaţiunilor militare a fost realizată în Osetia de Sud, care a fost atacată de Georgia la sfârşitul săptămânii trecute, într-o încercare de a-şi restabili controlul asupra regiunii.
Georgia a declarat duminică că s-a retras din Osetia, în faţă unei forţe militare superioare a Rusiei, care îndeplineşte misiuni de menţinere a păcii. Georgia spune că propune Rusiei un acord de încetare a focului, dar partea rusă neagă că ar fi primit careva propuneri de acest gen.
Potrivit Comitetului Internaţional de Cruce Roşie, circa 40 000 oameni şi-au părăsit domiciliile din zona conflictului. Rusia spune că ar fi murit 2 000 de osetini, dar cifrele sunt respinse de Georgia.
În afară de atacuri militare, mai multe site-uri web oficiale ale autorităţilor georgiene au fost sparte de hackeri ruşi, o procedură aplicată anterior de aceştia împotriva site-urilor oficiale ale Lituaniei şi Estoniei.
[SUA şi Rusia: un nou război prin procură?]
Publicaţia franceză “Le Monde” titrează că prin acest război preventiv „Rusia îşi ia revanşa pentru Kosovo şi (extinderea - n.r.) NATO”.
Premierul Vladimir Putin critică Statele Unite pentru că transportă cu avioanele lor cei 2 mii de soldaţi georgieni din Irak în Georgia. Putin a declarat luni că mişcarea Statelor Unite va dăuna eforturilor de a rezolva conflictul Rusiei şi Georgia.
Între timp, emisarul rus la ONU, Vitali Ciurkin a spus că este dezamăgit de lipsa de înţelegere din partea Secretariatului ONU a caracterului situaţiei din Osetia. Consiliul de Securitate ONU a discutat duminică situaţia din Georgia fără să ajungă la vreo înţelegere în urma unei sesiuni la care emisarii rus şi american au schimbat replici care aminteau de Războiul Rece.
Preşedintele american George Bush a declarat că i-a spus ferm prim-ministrului Vladimir Putin că ofensiva Moscovei este "inacceptabilă şi neproporţionată".
Vicepreşedintele american Dick Cheney i-a spus la telefon preşedintelui Saakaşvili "că agresiunea rusă nu trebuie să rămână fără răspuns”.
Surse din Departementul de Stat spun că ruşii vor plecarea lui Mihail Saakaşvili, dar şi chiar preşedintele georgian declară că Rusia doreşte „o schimbare de regim” la Tbilisi.
[Reacţia europeană]
Miniştrii de externe ai UE se vor întruni într-o şedinţă de urgenţă miercuri la Bruxelles pentru a elabora o reacţie comună la ostilităţile din Georgia. La cererea Poloniei, preşedinţia franceză, care deţine preşedinţia rotativă a UE, nu a exclus că e posibil un summit al şefilor de stat şi de guvern al UE în această problemă.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy este aşteptat în Georgia marţi, a spus Mihail Saakaşvili. Sarkozy urmează să plece apoi la Moscova pentru a încerca să ajungă la un acord de încetare a focului.
Într-o declaraţie difuzată de oficiul preşedintelui Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, Carl Bildt, se spune: "Atât Georgia, cât şi Rusia s-au obligat, când au aderat la organizaţie, să soluţioneze conflictele prin mijloace paşnice. Acest angajament trebuie respectat”.
Lluís Maria de Puig, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), şi-a exprimat, într-un comunicat, profunda îngrijorare faţă de escaladarea operaţiilor militare între doi membri ai Consiliului Europei.