logo

Geopolitica nu mai are acum același impact ca la alegerile parlamentare precedente, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/geopolitica-nu-mai-are-acum-acelasi-impact-ca-la-alegerile-7978_1046829.html

Aspectul geopolitic nu mai are același impact în campania electorală actuală la fel ca și în alegerile parlamentare precedente. Aceasta pentru că s-a schimbat foarte mult contextul. De această părere este politologul Alexandru Solcan. Potrivit lui, de la ultimele parlamentare a mai apărut un aspect care este discutat foarte mult – frauda bancară, transmite IPN.

Politologul susține că în continuare politica va rămâne profund „marketizată”, adică politicienii folosesc politica pornind de la „piața politică”. Adică „piața politică” cere anumite soluții și ei vin cu oferta. „Piața” fiind electoratul. În opinia lui, și lupta anti-oligarhică este folosită de foarte mulți competitori electorali.

De la ultimele alegeri a devenit subiect de discuții în spațiul public furtul miliardului. „Deși guvernarea a stabilizat situația și a obținut anumite succese pe domeniul economic, noi am văzut mai multe proiecte sociale deja implementate, oricum aceasta rămâne o temă de campanie”, a menționat Alexandru Solcan în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV.

În opinia lui, cel mai ușor îi este guvernării în această campanie. Înainte de alegeri s-au profilat anumite creșteri economice, pe care se bazează anumite suporturi sociale și guvernarea susține că va continua această tendință. „Aceasta, probabil, este cel mai simplu. Totodată, este și partea goală a paharului – cu actuala guvernare este asociat ceea ce s-a întâmplat în sistemul financiar-bancar, chiar dacă, după cum vorbesc mulți experți, problemele au fost depășite, oricum nu au fost recuperate niște sume”, spune politologul. Potrivit lui, acesta este și un teren benefic pentru apariția multor populisme.

„E ușor să fii pragmatic când ești la guvernare , ai ce oferi. Este mai complicat când ești în opoziție, mai ales dacă niciodată n-ai fost la guvernare. Atunci ce să oferi? Vii cu niște chestii care volens-nolens ar putea fi acuzate de populism. Și aici cine este capabil să găsească acel hotar, acea linie roșie peste care nu poți trece?”, spune analistul politic Anatol Țăranu.

În opinia lui, electorilor moldoveni le va fi foarte greu să ia o decizie judicioasă, având în vedere și faptul că tradiția și cultura politică democratică în Moldova este în stare incipientă. „Din acest punct de vedere mă tem că iarăși vom călca pe alături de carosabil și nu sunt excluse cele mai neplăcute surprize chiar dacă deja o anumită experiență în acest sens societatea moldovenească a acumulat-o”, spune analistul.

Anatol Țăranul mai susține că o parte considerabilă a societății moldovenești, cea mai activă parte, nu este în țară. Și nu întâmplător cei mai mulți candidați independenți sunt înregistrați în circumscripțiile de peste hotare.