logo

Gazprom se opune unui audit al datoriilor acumulate de Moldovagaz, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/gazprom-se-opune-unui-audit-al-datoriilor-acumulate-de-7965_1087432.html

Gazprom se opune unui audit al datoriilor Moldovagaz, așa cum era prevăzut în protocolul semnat dintre vicepremierul Andrei Spînu și șeful concernului rus, Alexei Miller. Potrivit unei scrisori, care a intrat în posesia reprezentanților presei de la Chișinău, Gazprom nu ar agrea ideea unui audit extern la Moldovagaz. Experții califică situația drept un nou element al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova, notează IPN.

Potrivit unei scrisori expediate de reprezentanții Gazprom către președintele Moldovagaz, concernul rus nu ar accepta un audit al datoriilor acumulate de companie și cere achitarea acestor datorii.

„Pe data de 20 ianuarie, în ziua când din bugetul de stat a fost, din nou, sustrasă o sumă pentru compensații în beneficiul direct al Moldovagaz și Gazprom, seara, la inițiativa Gazprom a fost convocată ședința Consiliului de Observatori al Moldovagaz la care în mod franc s-a spus reprezentanților Guvernului că auditul, în forma în care o propune Republica Moldova, nu merge. Citind această opinie a Gazprom, ajungem la concluziile triste că protocolul semnat pe 29 octombrie între Spînu și Miller nu costă nimic. Gazprom continuă să implementeze politica războiului hibrid și dacă mai analizăm crizele energetice lunare, consumul mult mai mare decât planul al gazelor de către Termocentrala de la Cuciurgan, precum și această reacție la audit, putem să presupunem că Gazprom se pregătește de război economic cu Republica Moldova”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Comentatorii politici de la Chișinău pasează responsabilitatea către vicepremierul Andrei Spînu, negociatorul-șef din partea Republicii Moldova, și-l acuză de semnarea unui acord ce contravine intereselor țării.

„Andrei Spînu a semnat un protocol defectuos. Eu am pretenții la modul cum a fost formulat punctul din protocol ce vizează auditul. Auditul datoriei înseamnă auditul a exact ceea ce am consumat, nu este auditul companiei, întregii activități. Atunci când noi vom pretinde în eventuale arbitraje, judecăți internaționale ca Gazprom, să acopere acele pierderi pe care le-a generat Moldovagaz, ei ne vor flutura acest protocol, semnat de reprezentantul Guvernului Republicii Moldova”, a spus comentatorul politic Valeriu Pașa.

De cealaltă parte, reprezentanții guvernării califică drept previzibilă decizia Gazprom și spun că vicepremierul va oferi mai multe detalii la acest subiect.

„Guvernul va avea o reacția la scrisoarea care a venit abia ieri. Nu trebuie să ne agităm atât de mult, era un răspuns așteptabil ca Gazprom să nu fie de acord cu un audit funcțional și juridic complex, prin care să înțelegem de unde s-au luat acele datorii la Moldovagaz. Este un răspuns logic al Gazprom care nu vrea să facă o evaluare clară a modului cum s-au format acele datorii”, a spus deputatul PAS, Alexandru Trubca.

Potrivit protocolului semnat adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de circa $700 de milioane către Gazprom, după efectuarea unui audit extern. Părțile au convenit ca după stabilirea sumei datoriilor acumulate să fie negociat și un calendar de achitare a acestor datorii.