logo

Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pe gazoductul Trans-Balcanic pentru ianuarie 2025


https://www.ipn.md/index.php/ro/gazprom-nu-a-facut-rezervari-de-capacitate-de-transport-7966_1109998.html

Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pe gazoductul Trans-Balcanic pentru luna ianuarie 2025. Rezervări de capacitate au făcut traderi internaționali din regiune, susține Ministerul Energiei într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Potrivit sursei citate, pe gazoductul Trans-Balcanic, la licitația care a avut loc la 16 decembrie, la hotarul dintre Turcia și Bulgaria (Malkoclar/Strandzha 2) a fost rezervată o capacitate de transport de 2,55 milioane de m3/zi și a rămas disponibilă capacitatea de 3,58 milioane de m3/zi.

La fel, s-au făcut rezervări la hotarul dintre Bulgaria și România (Kardam/Negru Vodă I). Este vorba despre o capacitate de transport de 0,9 milioane de m3/zi. A rămas disponibilă capacitatea de 8,77 milioane de m3/zi.

La hotarul dintre România și Moldova (Ungheni/Ungheni), a fost rezervată o capacitate de transport de 4,45 milioane de m3/zi. A rămas disponibilă o capacitate de 1,65 milioane de m3/zi.

La hotarul dintre România și Ucraina (Isaccea 1/Orlovka) nu au fost rezervate capacități de transport, rămânând disponibilă capacitatea de 10,35 milioane de m3/zi.

Până la sfârșitul lunii decembrie 2024, livrările Gazprom de gaze naturale în regiunea transnistreană a Republicii Moldova constituie 5,7 milioane de m3/zi.

Consumul zilnic de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului, inclusiv la MGRES pentru producerea energiei electrice, fără aplicarea măsurilor de eficientizare a consumului, se estimează la 3,7 milioane de m3/zi, precizează Ministerul Energiei.

Consumul zilnic al malului stâng, în ianuarie, în cazul în care MGRES funcționează pe bază de cărbune, cu reducerea la minimum a activității industriei, precum și cu aplicarea măsurilor de reducere a consumului, se estimează între 2,3 și 2,7 milioane de m3/zi.

Următoarea licitație pentru rezervarea capacității de transport pentru luna ianuarie va avea loc zilnic începând cu 31 decembrie și pe tot parcursul lunii ianuarie.

Gazprom are obligația de a livra gaze naturale în Republica Moldova până la 30 septembrie 2026. În cazul neprelungirii contractului de tranzitare a gazelor pe teritoriul ucrainean, din 1 ianuarie 2015, Gazprom condiționează continuarea livrărilor în regiunea transnistreană cu plata unei pretinse datorii, inexistente potrivit unui audit desfășurat la inițiativa Chișinăului, dar rezultatele căruia nu sunt recunoscute de partea rusă.

În situația în care Gazprom întrerupe total livrările din 1 ianuarie, Centrala de la Cuciurgan a comunicat că dispune de stocuri de cărbune care ar putea acoperi doar consumul energiei electrice a regiunii transnistrene pentru o perioadă  limitată și cu riscuri semnificative de stabilitate a rețelei.