logo

Gazprom ar încerca să pună Chișinăul în fața unei dileme, expert


https://www.ipn.md/index.php/ro/gazprom-ar-incerca-sa-puna-chisinaul-in-fata-unei-7966_1092608.html

Compania rusească „Gazprom” nu pare să fie decisă să rezilieze contractul cu Republica Moldova, deoarece din punct de vedere juridic era în drept să facă acest lucru încă din luna mai, când urma să fie finalizat auditul pe datoriile istorice ale „Moldovagaz”. Expertul în energetică, Victor Parlicov, spune că „Gazprom” nu vrea să-și asume responsabilitatea, inclusiv politică, pentru declanșarea unei crize umanitare în stânga Nistrului și vrea să o pună pe seama Chișinăului. Or, cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale livrate în octombrie de „Gazprom” ar fi suficiente în sezonul rece pentru malul drept al Nistrului, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a declarat că prin reducerea livrărilor de gaze către Republica Moldova „Gazprom” ar încerca să pună Chișinăul în fața unei dileme, inclusiv să facă autoritățile moldovene responsabile de o criză umanitară în regiunea transnistreană. „Gazprom împinge autoritățile de la Chișinău să ia o decizie dificilă: să ia tot gazul pentru malul drept și să lase Transnistria fără gaze”, a spus Parlicov, menționând că, din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil de realizat.

În opinia sa, acest comportament al companiei rusești, care a încălcat prevederile contractuale față de Republica Moldova, ar fi parte a unei strategii adoptate la Kremlin pentru a pune în șah Chișinăul.

Despre avertismentele „Gazprom” privind oprirea livrărilor de gaze, expertul spune că este un bluf. „„Gazprom”, dacă dorea acest lucru, putea opri gazul în luna mai sau chiar acum. Admit că totuși ar putea recurge la această măsură într-o lună de iarnă, când va fi mai frig. Malul drept este însă pregătit pentru acest scenariu. Ceea ce trebuie să facem acum e să ne pregătim de scenariul unei crize umanitare în stânga Nistrului, ca să putem absorbi [n.r. criza]. Din moment ce se va termina „gazul gratuit” în Transnistria, autoritățile de acolo nu vor putea să-și onoreze prestațiile sociale, iar Chișinăul va fi pus în situația să le preia. Aceasta ar putea însemna, de facto, reintegrarea Republicii Moldova din punct de vedere social-economic. Nu cred că avem un plan de acțiuni pentru acest caz și nu știu dacă suntem gata pentru asta din toate punctele de vedere”, a declarat Victor Parlicov pentru Europa Liberă.

Expertul mai spune că, în cazul în care Moldova nu va mai lua curent de la Centrala de la Cuciurgan, urmare a unei eventuale suspendări a livrării gazelor, statul va trebui să cumpere energie electrică fie din Ucraina, fie din România. Însă, la un preț de două-trei ori mai mare. Prin urmare, presiunea generală pe consumatori (gaz/curent) va fi una estimată la peste 100 de milioane de euro. Acestea vor trebui compensate din împrumuturi externe sau din posibile granturi europene.