logo

Galina Bujor: Nu toate persoanelor vârstnice sunt beneficiari de asistență socială


https://www.ipn.md/index.php/ro/galina-bujor-nu-toate-persoanelor-varstnice-sunt-beneficiari-de-8004_1076864.html

Nu toate persoanele vârstnice sunt beneficiari de asistență socială, dar în cazurile beneficiarilor, în perioada pandemiei, se întreprind măsuri la maxim pentru a le asigura necesitățile. Totodată, la nivelul fiecărei administrații publice locale, persoanele care nu se află în vizorul asistenței sociale sau nu au beneficiat de servicii sociale pot solicita asistentului social comunitar sau lucrătorilor sociali livrarea produselor de primă necesitate la domiciliu. Declarația aparține Galinei Bujor, consultant principal în cadrul Direcției politici de asistență socială a familiilor cu venituri mici, vârstnicilor și veteranilor, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, la dezbaterile publice, organizate de HelpAge International Moldova.

Potrivit ei, în toată această perioadă s-au întreprins și se întreprind măsuri cu privire la asigurarea drepturilor de protecție socială a persoanelor vârstnice, prin adaptarea activității și a prestării tuturor serviciilor sociale. „Se atestă o consolidare a societății civile și o dezvoltare a multitudinii de acțiuni de voluntariat. Acele persoane care au solicitat suport informațional, psihologic, sub formă de comunicare sau produse alimentare, a fost asigurat. Mai mult, au fost întreprinse măsuri în contextul fortificării situației existente la nivel de protecție socială, de sistem de asistență socială”, susține Galina Bujor.

În opinia sa, protejarea persoanelor în vârstă trebuie să fie o responsabilitate a tuturor membrilor familiei. Și aceștia trebuie să respecte măsurile de protecție, în contextul în care o familie e compusă și din copii, și din persoane adulte, apte de muncă, care merg în comunitate, activează și interacționează cu alte persoane. „Nu consider că măsura de izolare impusă persoanelor în vârstă este o discriminare, este de fapt grijă și protecție față de ele. Îndemn ca toate persoanele, indiferent de vârstă, să respecte măsurile de protecție, să aibă grija de părinți, bunei, de apropiații lor care sunt în vârstă. Să solicite suport specialiștilor din sistemul de asistență socială atunci când consideră că este necesar, să solicite suport în procurarea produselor alimentare, de primă necesitate, suport informațional, când consideră ca este pentru ei mai în siguranță. Ne dorim să avem o comunicare bună cu membrii societății, să avem o societate consolidată ca să depășim  situația, să limităm la maxim efectele acestui virus asupra populației”, a fost mesajul Galinei Bujor.

Dezbaterile publice au fost organizate în cadrul proiectului „Integrarea îmbătrânirii active în politicile publice în Republica Moldova”, implementat de HelpAge International și Platforma pentru Îmbătrânire Activă, cu suportul Fundației Est-Europene, în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.