logo

GALERIE FOTO: O călătorie istorică


https://www.ipn.md/index.php/ro/galerie-foto-o-calatorie-istorica-7978_1012370.html

O delegaţie de oficiali moldoveni, însoţită de jurnalişti, tineri şi simpli cetăţeni, au întreprins o vizită simbolică în capitala Greciei, Atena, la 28 aprilie, dată care a marcat prima zi când cetăţenii moldoveni pot călători fără vize în spaţiul Schengen.


„Fii primul care zboară fără viză în Europa”

Studenţii finalişti ai concursului ai concursului „Fii primul care zboară fără viză în Europa", precum şi şase elevi olimpici, au fost printre primii moldoveni care au călătorit în premieră fără vize în spaţiul Schengen. Aceştea au însoţit delegaţia oficială a Republicii Moldova, condusă de Premierul Iurie Leancă, alături de politicieni, oficiali europeni şi jurnalişti.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, tinerii au avut ocazia să discute şi să-i acorde întrebări lui Iurie Leancă. Ulterior, Prim-ministrul le-a adresat tinerilor un mesaj: „Este o zi istorică care va schimba viaţa oamenilor, mai ales cea a tinerilor. Sunteţi viitorul acestei ţări şi mă bucur că în calea viselor voastre nu va mai sta bariera vizelor.Veţi putea călători nestingherit pentru a participa la conferințe, școli de vară şi forumuri”.

Tinerii au participat la întrevederea cu diaspora moldovenească din Grecia, au vizitat muzeul Acropolis şi centrul istoric al Atenei. Ei au făcut fotografii în principalele atracţii turistice vizitate.

Zeci de moldoveni şi-au revăzut rudele

Beneficiile liberalizării regimului de vize a fost testat şi de câteva rude ale moldovenilor stabiliţi la Atena, care au însoţit delegaţia oficială.

Este şi cazul Iraidei Burlea, care după mai bine de cinci ani şi-a revăzut cele două fiice şi nepotul. Dumitru Panaghin are o istorie similară. Deşi, de mai mulţi ani fiica lui locuieşte în Grecia, abia astăzi a reuşit să o viziteze pentru prima dată.

„Abolirea vizelor este o victorie de care vor beneficia toţi cetăţenii ţării. Ne-am convins chiar astăzi de avantajele noului regim de călătorie. Concetăţenii noştri se vor putea reuni mult mai des şi moldovenii din diasporă vor putea reveni mai uşor acasă”, a declarat Iurie Leancă.


„Un sentiment de bucurie şi mândrie”

„Vreau să vă împărtăşesc un sentiment pe care l-am trăit astăzi: este unul de bucurie şi de mândrie.”, a declarat Vlad Filat, preşedintele PLDM, la un briefing de presă la întoarcerea din Atena.

Vlad Filat a remarcat că obţinerea regimului liberalizat a fost un proces „extrem de complicat”, însă această realizare a „demonstrat aici în Republica Moldova, dar şi unei lumi întregi, că avem capacitatea să ne propunem obiective ambiţioase şi, mai mult decât atât, să le realizăm.”

„Este cel mai sigur, cel mai serios pas în calea noastră spre o integrare plenară în spaţiul valoric al Uniunii Europene.”, a mai declarat Vlad Filat, adăugând că următorii paşi pe calea integrării europene sunt semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere, iar ulterior, în scurt timp – „ şi lucrul acesta este realizabil” – dobândirea statutului de ţară-candidat

Sentimentul „cortinei de fier”

Preşedintele PDM, Marian Lupu a subliniat că ziua de 28 aprilie marchează o etapă foarte importantă pe calea dezvoltării ţării noastre, exprimându-şi convingerea că următorul pas, semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere, va avea loc până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare.

„Am văzut astăzi cum părinţii s-au reîntâlnit cu copiii, oameni care nu s-au văzut de ani buni de zile (...)” este absolut evident că această decizie a schimbat radical viaţa a foarte mulţi moldoveni”, a spus Marian Lupu.

El a mai remarcat: „Mai mulţi ani în urmă, atunci când mai multe ţări cu care R. Moldova avea regim fără de vize au fost obligate să introducă acest regim, la foarte mulţi cetăţeni de-ai noştri li s-a înrădăcinat un sentiment al unei cortine de fier, la graniţa între R. Moldova şi Uniunea Europeană. Şi iată că astăzi constatăm o schimbare, pe care putem s-o numim căderea acestei cortine”

Povestea lui Toma Necredinciosul

Şi preşedintele PLR, Ion Hadârcă, a trăit sentimente de sărbătoare. „Ziua aceasta este unul din rarele prilejuri de fericire, după Marea Adunare Naţională, proclamarea Independenţei, ziua parafării Acordului de Asociere la Vilnius, iată încă o zi de fericire în istoria neamului nostru, cu care trebuie să ne mândrim cu toţii”, a declarat el.

În contextul Blajinilor, Ion Hadârcă a pomenit de parabolă biblică a lui Toma Necredinciosul, sugerându-le scepticilor să „pipăie” ei înşişi beneficiile regimului libealizat de vize. „Miile de cetăţeni ai noştri se vor convinge încă de avantajele acestei zile ale libertăţii”, a încheiat el.