logo

Găgăuzia riscă să devină o platformă de consolidare a poziţiilor anti-europene, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/gagauzia-risca-sa-devina-o-platforma-de-consolidare-a-pozitiilor-anti-europene-o-7978_1018981.html

Chişinăul a greşit strategic în Găgăuzia, care dintr-o autonomie loială Chişinăului, cum era în 2010, riscă să devină o platformă de consolidare a poziţiilor anti-europene. De această părere este comentatorul politic Corneliu Ciurea, transmite IPN.

Într-un comentariu pentru politicon.md, Ciurea menţionează că relaţiile dintre Chişinău şi Comrat au fost acceptabile până în 2013, cât a existat un fel de înţelegere între premierul de atunci, Vlad Filat, şi başcanul Mihail Formuzal. Însă lupta dintre liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, cu politicianul democrat, Vlad Plahotniuc, a ştirbit oarecum din această înţelegere, atunci când democraţii au atras mai mulţi deputaţi din Găgăuzia în susţinerea lor.

„Rivalitatea neinspirată dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc şi inabilitatea lui Iurie Leancă de a comunica cu Comratul a condus la izolarea politică a lui Mihail Formuzal fără ca şeful democraţilor din autonomie, Nicolae Dudoglo, să devină un lider acceptat în regiune. Abandonat de Chişinău, Formuzal a fost somat să aleagă răul cel mai mic şi s-o susţină în actuala campanie electorală pe politicianul pro-rus, Irina Vlah, chiar dacă acest candidat nu-i este foarte drag”, a opinat Corneliu Ciurea.

Potrivit analistului, PDM a câştigat lupta împotriva lui Formuzal, dar o pierde în mod clar în faţa socialiştilor lui Igor Dodon. Astfel Găgăuzia, dintr-o autonomie loială Chişinăului, cum era în 2010, riscă să devină o platformă de consolidare a poziţiilor anti-europene.

Potrivit lui Corneliu Ciurea, Chişinăul oficial trebuie să-şi asume această înfrângere şi să caute instrumente noi de comunicare cu autonomia găgăuză. Istoria ne dă următoarea lecţie – partidele politice moldoveneşti nu au dreptul să-şi regleze conturile folosind pentru aceasta Comratul. Confruntarea oligarhilor creează premise pentru acţiuni separatiste în regiunile ţării, de aceea Chişinăul trebuie să aibă o politică coordonată în autonomia găgăuză.

Pe 22 martie în UTA Găgăuzia au loc alegeri. La funcţia de başcan candidează 10 persoane.