logo

Găgăuzia a iniţiat referendumul local fiind influenţată de factori externi, analist


https://www.ipn.md/index.php/ro/gagauzia-a-initiat-referendumul-local-fiind-influentata-de-factori-externi-7978_1008163.html

Başcanul Găgăuziei a iniţiat referendumul local privind vectorul european al Republicii Moldova fiind influenţat de factori externi, consideră directorul Centrului de cercetări strategice şi consultanţă politică „Politicon”, Anatol Ţăranu. Solicitat de IPN, analistul a spus că, în ajunul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, Federaţia Rusă încearcă să-şi activeze toată influenţa sa pentru a contracara parcursul european al Republicii Moldova, susţine analistul politic.

„În Găgăuzia rezultatul acestui referendum este previzibil. Cu siguranţă, va fi în favoarea Uniunii Euroasiatice. Acest lucru ne vorbeşte încă o dată despre faptul că regiunea autonomă nu se integrează în comunitatea moldovenească şi continuă să fie un corp aparte de societatea noastră”, a spus Anatol Ţăranu.

Potrivit analistului, un referendum local este doar consultativ. „Păcat că başcanul Găgăuziei a ratat şansa de a deveni un autentic politician moldovean şi a acceptat unele acţiuni care vin în contrasens cu interesul naţional al Republicii Moldova”, a mai spus Anatol Ţăranu.

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a propus organizarea pe teritoriul regiunii autonome a unui referendum consultativ privind determinarea vectorului extern de dezvoltare a Republicii Moldova. O hotărâre în acest sens a fost semnata marţi, 1 octombrie.